Google+
Home » Justitie » Dosarul vameșilor de la Albița va fi reluat de la zero

Dosarul vameșilor de la Albița va fi reluat de la zero

Magistrații de la Tribunalul Vaslui au decis marți reluarea de la zero a procesului în care 22 de vameși de la Vama Albița erau judecați pentru fapte de corupție.

Decizia vine după ce judecătorul care a instrumentat dosarul vameșilor a plecat la o altă instanță, exact înainte de ultimul termen din proces.
“Potrivit unei hotărâri CEDO, neaudierea directă a inculpatului și a martorilor de către noul judecător învestit cu soluționarea cauzei după schimbarea componenței completului atrage o încălcare a dreptului la un proces echitabil”, a declarat avocatul Oana Iovu.
Noul judecător a decis readministrarea probatoriului, strategie pe care apărătorii o aveau oricum pregătită. Astfel, atât inculpații, cât și sute de martori urmează să fie reaudiați.
În urmă cu patru ani, 22 vameși de la Albița au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru fapte de corupție. În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA și care se întinde pe 300 de pagini se arată : “În perioada mai – octombrie 2013, în calitate de lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Albița, județul Vaslui, aflați în exercițiul funcțiunii, s-au asociat în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție în contextul îndeplinirii defectuoase sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu referitoare la controlul vamal asupra persoanelor care desfășurau activități de transport colete spre/dinspre Republica Moldova, precum și a mijloacelor de transport utilizate de acestea. Inculpații pretindeau și primeau sume de bani (între 20 lei și 300 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est”.

La momentul respectiv, în urma unor descinderi la domiciliile acestora, au fost ridicați saci cu bani, sumele neputând fi justificate de vameși. 18 persoane au fost arestate, ulterior ele fiind eliberate și plasate sub control judiciar.
Dintre toate persoanele trimise în judecată pentru fapte de corupție, una singură a admis acuzațiile și a cerut să fie judecată în baza acordului de recunoaștere. (G.P)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: