Google+
Home » Administratie » Regulament-șoc pentru comercianții din piețele bârlădene: cine fură la cântar, afară din piață! Codul bunelor maniere, pentru piețari

Regulament-șoc pentru comercianții din piețele bârlădene: cine fură la cântar, afară din piață! Codul bunelor maniere, pentru piețari

de Simona MIHĂILĂ

Milităria coboară din pod în piața bârlădeană și, odată cu aceasta, și Codul bunelor maniere pentru piețari. După ani de zile în care bârlădenii s-au simțit păcăliți de ”șmecheriile” precupeților care au găsit în piața agroalimentară doar un loc de a mai învârti niște bani mai mult sau mai puțin negri, se schimbă foaia. Cel puțin așa asigură Iulian Bîca, șeful Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) Bârlad, care va înainta, în Consiliului Local Bârlad, în zilele care urmează, noul Regulament de organizare și funcționare a piețelor.

Una dintre schimbările majore pe care le va aduce noul regulament este modul în care se va desfășura colaborarea dintre precupeți și DAPPC.

Pentru prima dată, în regulamentul de Organizare și funcționare a piețelor apare noțiunea de ”cod de conduită”, un fel de cod al bunelor maniere pentru piețari. Viitorul Cod de conduită prevede un set de reguli de comportament al comercianților față de clienți, dar și unul de practici privind relațiile comerciale.

”Expresia <ca la piață> trebuie să devină istorie la Bârlad, în ceea ce privește modul de adresare, atitudinea, tratamentul de care au parte cumpărătorii din partea comercianților. Utilizatorii spațiilor din Piața <Sf. Ilie> și din Piața mică vor trebui să respecte clientul. Iar acest respect trebuie să existe din toate punctele de vedere”, ne-a declarat Iulian Bîca, șeful DAPPC Bârlad.

În față vopsit gardul, înăuntru leopardul!

Una dintre practicile pe care Bîca o mai vrea istorie este expunerea mărfurilor în așa fel încât clientul poate fi înșelat. Este o tradiție în piețe ca mormanele de legume și fructe de pe tarabe să fie aranjate în așa fel încât să încânte ochiul clienților și să-l facă să cumpere. Cine dintre noi nu a trecut prin experiența de cumpăra produse agroalimentare ghidându-ne după cât de frumos arată produsele aranjate în față, pentru ca în sacoșă să ne trezim cu marfă scofâlcită, pătată, stricată?

”În partea din față sunt puse fructe sau legume sănătoase, mari arătoase, iar în spatele mormanului de pe tarabă, se află produsele de calitate îndoielnică, cele care ajung în cântar și apoi în sacoșa noastră”, a explicat Bîca.

El a precizat că așa ceva nu mai trebuie să existe în piețele bârlădene, că marfa nu trebuie amestecată, ci sortată pe categorii, fiecare cu prețul său. Odată cu aprobarea regulamentului, precupeții prinși cu asemenea practici înșelătoare vor trebui să se supună pedepselor: avertisment, amendă și pierderea temporară a dreptului de a mai utiliza spațiile DAPPC.

”Hoții, afară din piață fără avertisment”

Furtul la cântar va fi și mai aspru pedepsit. Comercianții prinși că și-au setat cântarul în așa fel încât acesta să arate mai mult decât are, în realitate, cantitatea pusă în balanță, vor fi dați afară din piață, de-a dreptul.

”Pentru aceste cazuri nu va fi niciun avertisment. Trecem direct la restricționarea dreptului de a mai vinde în piață. Dar tot temporar, pentru că ar fi prea mult să interzicem permanent. Nu știu cui îi va da mâna ca, după ce a fost eliminat o dată din piață, să riște și a doua, și a treia oară. Însă dacă vor și piețari care doresc asta, atunci o să îi sancționăm ori de câte ori va fi cazul”, a mai precizat Bîca.

Taxa de rezervare – o noutate în piața bârlădeană

Tot ca o noutate, va fi implementată ”taxa de rezervare”. Aceasta va fi în valoare de 100 de lei pe lună și se vrea o oportunitate pentru piețarii care nu pot veni zilnic la piață, dar care să aibă garanția că pot utiliza taraba pe care și-o doresc, în zilele în care vin.

”Sunt comercianți care și-au făcut propriul vad, au proprii clienți, dar nu au posibilitatea de a veni zilnic. Plătesc această taxă și le garantăm accesul la locul pe care și-l rezervă. Însă și noi, DAPPC Bârlad, ne rezervăm dreptul ca, în zilele în care ei nu își anunță prezența, să închiriem spațiul altcuiva”, a mai explicat șeful piețelor bârlădene.

Taxa de rezervare se poate plăti lunar, însă nu mai mult de trei luni consecutiv.

Comments

comments

About Simona Vasile

One comment

  1. Pai sa înceapă cu cariocile ca au vreo 5 tarabe la care se fura la cântar si păcălesc oamenii sfidând marfa buna in fata iar in spate vând gunoaie, după sa meargă la al de’ Butnaru care fac la fel! Noi intre timp ne uitam la dansul sa vedem ce competent este!

%d blogeri au apreciat: