Home / Social / Vasluienii nemulțumiți de magazinele online pot face reclamații pe un site dedicat

Vasluienii nemulțumiți de magazinele online pot face reclamații pe un site dedicat

Platforma pentru soluționarea online a litigiilor, creată special de Comisia Europeană, găzduiește toate plȃngerile și reclamațiile consumatorilor care întȃmpină probleme legate de comerțul online și a fost accesată pȃnă acum de peste 1.200 de romȃni. Cele mai multe site-uri reclamate sunt din România și Ungaria, scrie publicația de afaceri economica.net.

Soluția pentru diferendele care pot apărea la cumpărăturile online vine tot din mediul digital! Nici vorbă, însă, ca Protecția Consumatorului să se fi mutat exclusiv pe internet. La directivele Comisiei Europene, a fost creată platforma ODR (Online Dispute Resolution), care primește sesizările celor nemulțumiți în urma experienței de shopping-ul online.

Cum puteți face reclamații pe platforma ODR

Vasluienii care doresc să reclame anumite produse sau servicii cumpărate de pe internet pot găsi biroul online de sesizări la adresa https://ec.europa.eu/consumers/odr. Procedura este una rapidă și deloc complicată. După etapa de selectare a limbii de navigare preferată, se trece la redactarea efectivă a cererii și trimiterea ei către specialiștii de la Centrul European al Consumatorilor din Italia, cei care soluționează, de fapt, toate diferendele semnalate online. De îndată ce plângerea ajunge pe platformă, aceștia contactează vânzătorul, căruia îi sugerează o entitate de soluționare acreditată, în afara sistemului judiciar, care ar putea ajuta la rezolvarea problemei. Aceasta entitate este obligată să ajute cele două părți în cel mult 90 de zile de la data sesizării, sau mai mult, în cazuri excepționale. Pe platformă e disponibilă o listă care cuprinde toate entitățile de soluționare. Mai mult, în fiecare stat membru, inclusiv în România, există câte un punct de contact la care se poate apela.

Romȃnii au făcut 2% din reclamațiile înscrise pe platforma ODR

Deși a fost lansată în urmă cu doi ani, în jur de 55.000 de consumatori europeni nemulțumiți au apelat pȃnă acum la această platformă. Și mai puțini sunt romȃnii care au îndrăznit să-și caute dreptatea la Centrul European al Consumatorilor din Italia, acolo unde se soluționează, de fapt, toate diferendele semnalate online – 1236 de persoane, adică 2% din totalul petiționarilor.

Majoritatea cererilor depuse de către romȃni se referă la magazine virtuale din Romȃnia, care nu și-au îndeplinit diverse obligații, în timp ce pe locul secund, cu 411 cereri, se situează comercianții online din Ungaria. Potrivit platformei, românii au făcut plângeri și cu privire la site-urile din Regatul Unit, de unde au achiziționat produse și servicii (160 de plângeri), dar și din Germania (78 de plângeri).

Romȃnii nu se dau în lături de la shopping-ul european, dovadă că există reclamații înregistrate și la adresa problemelor întȃmpinate cu magazinele online din Spania (18), Franța și Polonia (câte 15 plângeri).), Belgia (11 petiții), Austria și Bulgaria (câte 9 plângeri).) sau Malta (8 reclamații).

Cei mai harnici petiționari de la nivel european sunt nemții, în jur de 14.000 de plȃngeri au venit din Germania. Urmează consumatorii din Marea Britanie (aproximativ 12.000 de reclamații) și Spania (peste 5.500 de plângeri), numărul acestora depinzând atât de popularitatea comerțului online în respectivele state, dar și de cât de informați sunt cetățenii cu privire la drepturile pe care le au.

În topul sectoarelor care au generat cele mai multe reclamații la nivel european se află magazinele care vând articole de îmbrăcăminte (inclusiv articole confecționate la comandă) și încălțăminte, care au adunat 11.29% din totalul de plângeri. Consumatorii europeni au mai reclamat liniile aeriene (11,18%), bunurile din domeniul tehnologiei informației și a comunicațiilor (7.74%), aparatele electronice (5.37%) și mobila (3,7%). (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Cine nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor la Bârlad? Cetățenii sau Urbana?

de Mihaela NICULESCU   Bârlădenii ...

Un bărbat din Bălțați și-a înjunghiat fratele după o ceartă la băutură

A trecut razant pe lângă ...

Peste 2.000 de cupluri din județul Vaslui s-au căsătorit în anul trecut

În perioada ianaurie – octombrie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: