Home / Administratie / Panoul care avertizează clienții despre lipsa avizului de securitate la incendiu, obligatoriu pentru comercianții și instituțiile de cultură din Vaslui

Panoul care avertizează clienții despre lipsa avizului de securitate la incendiu, obligatoriu pentru comercianții și instituțiile de cultură din Vaslui

Pe cei care nu se conformează îi așteaptă amenzi care pot ajunge pȃnă la 5.000 lei, potrivit Legii nr. 28/2018 pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, lege care a intrat recent în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Instituțiile de cultură din județ și vasluienii care dețin spații comerciale, restaurante sau hoteluri, printre multe altele, care funcționează fără a fi autorizate pentru securitatea la incendiu, au obligația să realizeze și să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: “Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu.”

Panoul de avertizare trebuie să fie vizibil pe toate clădirile și spațiile amenajate în imobile cu destinația de cultură (teatre, cinematografe, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului), pe clădiri sau spații amenajate în incinte cu destinația de comerț (baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine), dar și pe hoteluri, moteluri, vile turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier.

În cazul în care clădirile nu au autorizație pentru securitatea la incendiu, iar aceste semne de înștiințare nu există, patronii și șefii de instituții culturale riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 2.501 și 5.000 de lei.

Obligația de a amplasa panouri de avertizare la intrarea în spațiile publice nu îi scutește, însă, pe proprietarii acestor spații să facă demersurile necesare spre a obține autorizația pentru securitatea la incendiu, și nici nu îi absolvă de răspundere, în cazul în care au loc incendii în localurile lor.

Panourile de avertizare au rolul de a informa clienții că pătrund în spații nesigure la incendii, în care viața și integritatea le pot fi puse în pericol. Mai exact, ele atrag atenția că intrarea se face pe propria răspundere, chiar dacă, potrivit Codului civil, în cazul în care se produc evenimente nefaste, proprietarii de spații neavizate pentru incendii sunt cei care răspund în fața legii pentru prejudiciile cauzate victimei și trebuie să plătească despăgubiri.

Legea nr. 28/2018 pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor prevede, de asemenea, că, exceptând clădirile care deja sunt folosite în scopuri comerciale, culturale sau turistice fără a fi avizate pentru securitatea la incendiu, autorizația este necesară înainte de începerea oricăror lucrări în construcții, inclusiv de modernizare.

La baza modificărilor legislative operate, în ultimii ani, la regimul autorizării de securitate la incendiu, stă tragedia din octombrie 2015, din clubul Colectiv din București, în urma căreia s-au înregistrat zeci de morți și sute de răniți. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Sectorul zootehnic din județul Vaslui este în pragul falimentului

de Dănuț CIOBANU Crescătorii de ...

Șanse de angajare mai mici și discriminare la locul de muncă pentru bolnavii de cancer din județul Vaslui

Pe lângă problemele medicale și ...

Negocieri politice pentru împărțirea ultimilor bani din fondul la dispoziția CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consilierii din ...

%d blogeri au apreciat: