Home / Social / Profesorul bârlădean Marcel Proca și-a lansat cartea “Bârladul și Marele Război”

Profesorul bârlădean Marcel Proca și-a lansat cartea “Bârladul și Marele Război”

Duminică, la sediul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, a avut loc lansarea cărții “Bârladul și Marele Război”, autor profesor Marcel Proca. Manifestarea s-a înscris în cadrul evenimentelor prilejuite de sărbătorirea a 120 de ani de la înființarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Elena Cuza” Bârlad.

Cartea a fost prezentată de dr. Alin Spânu, profesor la Facultatea de istorie din cadrul Universității București și reputat specialist în istoricul serviciilor de informații românești din timpul Primului Război Mondial și nu numai, și de dr. Silviu Moldovan, directorul departamentului cercetare din cadrul CNSAS, împreună cu dr. Florian Banu, din cadrul aceleiași instituții. Discuțiile au fost moderate de profesorul Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, care a vernisat și expoziția foto-documentară “Bârladul – Capitală Militară” (noiembrie 1916 – martie 1917)”, organizată de profesorul Marcel Proca.

Volumul vine să răspundă unui gol istoriografic privind Bârladul acelor ani de război și constituie din acest punct de vedere o premieră pentru istoriografia bârlădeană, incluzând de cele mai multe ori informații inedite, rodul muncii de cercetare din arhive dar și al identificării unui volum surprinzător de mare de fotografii realizate de Batalionul de specialități al Armatei Române, la Bârlad, în decembrie 1916. De asemenea, prin această lucrare s-a dorit prezentarea uneia din cele mai importante pagini din istoria acestui oraș, când aici au staționat ori au trecut importante personalități militare românești și străine. În același timp au fost investigate implicațiile militare și politice ale prezenței la Bârlad a celor mai importante structuri militare românești și străine: Marele Cartier General al Armatei Române, Cartierul Regal, Înaltul Comandament rusesc pentru trupele aflate în România etc., dar și elemente de viață cotidiană specifice Bârladului pe parcursul unei perioade de grea restriște din istoria națională – cea a retragerii și refugiului în Moldova (1916 – 1918)”, a declarat profesorul Marcel Proca.

Alin Spânu consideră că lucrarea beneficiază de informații noi, puse în cercetare de diferite arhive și biblioteci care, împreună cu lucrările consultate, se îmbină în mod armonios. “Se remarcă aparatul critic extrem de profund (peste 850 de note), vasta bibliografie, îmbinarea textului cu fotografii și rigurozitatea demersului științific. Marcel Proca a utilizat toate tipurile de surse (arhivistice, edite, memorii, presă, foto etc.), pe care a ridicat o solidă construcție literară.” Specialistul vede în opera profesorului bârlădean o importantă contribuție la istoria orașului Bârlad în perioada Războiului de Întregire, parte a istoriografiei naționale. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: