Google+
Home » Administratie » La Bârlad există, dar lipsesc cu desăvârșire. Niciun adăpost nu este funcțional!

La Bârlad există, dar lipsesc cu desăvârșire. Niciun adăpost nu este funcțional!

de Mihaela NICULESCU

Aproximativ 200 de bârlădeni ar putea fi cazați în adăposturi, în cazul unor situații de urgență, asta bineînțeles în cazul în care acestea ar fi funcționale. La Bârlad, de exemplu, există doar două astfel de adăposturi, unul la subsolul Școlii Profesionale și altul la subsolul hotelului de la intrarea în cartierul Podeni, hotel aflat însă în litigiu cu banca.

În privința adăpostului de la Școala Profesională, în afară de faptul că are 22 de camere, autoritățile nu pot spune mare lucru. Încăperile nu sunt dotate cu instalații de ventilație, nici cu supape de evacuare, nici măcar cu sistem de încălzire. Din anii ’70, când a fost amenajat, nimeni nu a mișcat un deget. Practic, sunt niște camere părăsite, cu grupuri sanitare degradate în care nimeni nu ar putea sta niciun minut.

Legislația precară din ultimele decenii nu a obligat în niciun fel autoritățile locale să se trezească din somn. Norocoși vor fi doar bârlădenii care vor locui în blocurile ce se vor ridica de acum încolo, imobile care vor trebui să aibă amenajate adăposturi în mod obligatoriu.

Primăria este cea care trebuie să se ocupe de monitorizarea permanentă a acestor adăposturi. În Bârlad, autoritatea publică locală ar trebui să se implice doar în reabilitarea adăpostului de la Școala Profesională. Cum bani nu prea are, ia în calcul posibilitatea de a accesa un proiect cu bani europeni, numai că situația este mai complicată. Cum Școala Profesională este o instituție de învățământ, cei de la proiecte vor trebui să afle mai întâi dacă în axa de finanțare sunt acceptate și reabilitările imobilelor care au această situație juridică. Până atunci, bârlădenilor nu le rămâne decât să se roage la bunul Dumnezeu, să nu le trimită dezastre.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: