Home / Social / Bârlădenii sunt invitați duminică la vernisarea expoziției de artă virtuală “Magia Punctului”

Bârlădenii sunt invitați duminică la vernisarea expoziției de artă virtuală “Magia Punctului”

Duminică, de la ora 11.00, va avea loc la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad vernisarea expoziției de artă virtuală “Magia Punctului”, a artistului Victor Foca, membru al U. A. P. R. și A. I. A. P.

Interesant, dar nu unic este faptul la începutul carierei acesta a abordat cu căldură și multă plăcere artistică portretul și arta figurativă în general. Chipurile desenate sau pictate având o desăvârșită noblețe și o frumusețe inegalabilă. Însă, cu mulți ani în urmă, la catedră, împreună cu elevii săi a șlefuit „cuvintele-ideile”, din care s-a născut punctul plastic armonic și rigla creșteirlor armonice, el simțind astfel nevoia de a se rupe, de a abandona figurativul din arta sa, apropiindu-se tot mai mult de concepte bazate pe „divina proporție”, pe formele „geometrice”. Artistul a dorit a se distanța de chipul exterior uman, apropiindu-se de înțelegerea tot mai profundă a interiorului uman. În noua viziune asupra artei el fiind de părere că rolul picturii este acela de a face apropierea de poezie și teologie”, a declarat profesorul Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad.

Lucrările lui se află undeva la granița dintre pictură și grafică, pictorul declarându-și intenția de a realiza o ”reprezentare grafică a mișcării”, imaginile pe care le crează constituind practic memoria acestei mișcări. Remarcabilă, în tablourile sale, este capacitatea de a analiza valorile percepției și ale sistemului vizual, de a descompune nucleele cromatice în părțile lor componente, de a desface astfel acest ghem de energii, de potențialități, în elementele primare pe care le distribuie cu subtilă stiință în imagini.

“Cert este că nimic din tot ceea ce ne propune artistul nu este întâmplător. Geometria culorilor, combinațiile pigmentare pe care le-a studiat și experimentat ani la rând, devin instrumente ale înțelegerii diversității culorilor, prilej de organizare cromatică a orizontului vizual. Publicul bârlădean are astfel posibilitatea, prin intermediul expoziției, să cunoască un artist cu o operă interesantă și unică în arealul românesc”, a mai declarat Mircea Mamalaucă.

Expoziția va fi deschisă în perioada 28 ianuarie – 26 februarie 2018, în fiecare săptămână, de marți până duminică între orele 8.00 – 16.00 (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: