Home / Politic / Daniel Olteanu: “Mi-e imposibil să accept miliarde de euro investiții în infrastructura regiunii București și a județelor bogate, și zero pentru Vaslui, 1% pentru Moldova”

Daniel Olteanu: “Mi-e imposibil să accept miliarde de euro investiții în infrastructura regiunii București și a județelor bogate, și zero pentru Vaslui, 1% pentru Moldova”

Deputatul PNL de Vaslui Daniel Olteanu a conceput o scrisoare deschisă către Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat și Călin Popescu – Tăriceanu, președintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților, lideri ai Coaliției de guvernare.

“Stimați Domni Președinți, Realism, apoi festivism!”, își începe discursul Daniel Olteanu. Acesta a spus că e de acord cu Liviu Dragnea asupra faptului că “societatea românească trebuie să nu se scindeze, ci să identifice proiecte care să o unească” și cu Călin Popescu – Tăriceanu, care a vorbit, în context, despre “lansarea câtorva mari proiecte de infrastructură”. Dar că în calitate de parlamentar ales în județul Vaslui, unul dintre cele mai sărace ale țării, în poate cea mai săracă zonă a Uniunii Europene, își dorește enorm ca declarațiile dumneavoastră să se transforme în fapte. Iar faptele nu se pot traduce, în opinia sa, decât în alocarea de credite bugetare în 2018, nu mai târziu, și demararea unor mari proiecte de infrastructură care să unească două Românii, cea a bogaților și cea a săracilor.

“Consider că, la 100 de ani de la Marea Unire, este mai mult decât o obligație morală să transpunem în realitate obiectivele înaintașilor, și să unim România și altcumva decât declarativ”, a transmis Olteanu.

Ca parlamentar căruia i s-au respins toate amendamentele aduse proiectului de buget, deși se refereau exclusiv la alocarea unor sume de bun-simț pentru investiții în infrastructură, cu indicarea sursei de finanțare, deputatul speră că declarațiile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu – Tăriceanu nu vor rămâne fără urmări sau, mai grav, nu vor crește discrepanțele regionale.

“Vă rog, la 100 de ani de la Marea Unire, să oferiți semnalul că am înțeles cu toții că există o singură Românie, nu una a bogaților, hipercentralizată, și una a săracilor. Acest semnal se traduce într-un singur mod, prin demararea fără întârziere a acelor proiecte de infrastructură care, nu doar în opinia mea, arată mai mult decât intenții declarative. Și anume Autostrada care să unească orașele București și Chișinău, cele două capitale românești: București – Albița – Chișinău; Autostrada București – Suceava, și mai departe spre Cernăuți și Autostrada Iași – Tg. Mureș. Menționez strict aceste proiecte, întrucât e destul de evident faptul că proiectele care țin de celelalte regiuni ale țării consumă 99% din bugetul infrastructurii”, a mai spus Olteanu.

Deputatul a și prezentat o situație în acest sens, așa cum reiese din datele oficiale ale Ministerului Transporturilor. „România are o capitală sau Bucureștiul are o țară?”, s-a spus foarte expresiv la Iași, la ultima întâlnire care a avut ca subiect susținerea construirii A8 Iași – Tg. Mureș.

“În acest moment, Bucureștiul are o țară. Iar dacă, acum mulți ani, soarele răsărea la București, astăzi Bucureștiul stinge lumina unei regiuni istorice a României. Ca vasluian, mi-e greu să accept faptul că 90 milioane euro din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Transporturilor, merg către subvenționarea călătoriilor cu metroul, în condițiile în care acest buget este mai mare decât cel necesar construirii Variantelor ocolitoare Vaslui și Bârlad la un loc. Nu-mi aduceți, vă rog, ca argument cifrele referitoare la ajutoarele sociale din Vaslui, venitul minim garantat, pentru că în 2017 au fost sub 8 milioane euro”, a declarat Olteanu.

Acesta a mai subliniat, la fel ca și în Parlament, că în anul Centenarului distanța Bârlad – Alba Iulia se parcurge într-o perioadă mai lungă decât distanța Alba Iulia – Budapesta, deși sunt mai puțini kilometri.

“Acesta credeți că a fost idealul Marii Uniri? Mi-e imposibil să accept miliarde de euro investiții în infrastructura regiunii București și a județelor bogate, și zero pentru Vaslui, 1% pentru Moldova. Această abordare, 1% pentru Moldova, nu numai că nu reprezintă un imbold de a celebra Centenarul, ci e un atentat la unitatea și siguranța națională. Din aceste motive, vă rog, în anul Centenarului, să oferiți acest semnal, că există o singură Românie, nu una a drepturilor și alta a obligațiilor, nu una a bogaților și alta a săracilor, nu una a celor care împart și își împart, și alta a celor uitați, puși la colț. Puteți face acest lucru printr-o asumare politică și guvernamentală fermă, clară, a alocării de fonduri, în 2018, pentru finanțarea celor trei obiective menționate și începerea demersurilor pentru realizarea lor, în faza documentațiilor”, a concluzionat deputatul.

About Tehno Redactor

x

Check Also

PSD Vaslui amână alegerile interne cu un an. Locale și parlamentarele, decisive pentru cine va conduce partidul

Alegerile pentru noua structură de ...

Antreprenorii vasluieni nu mai vor ca guvernanții să modifice zilnic Codul Fiscal

Oamenii de afaceri din județul ...

Secretarul general al PNL Vaslui, numit șef la Casa Județeană de Sănătate

Secretarul general al Organizației Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: