Home / Administratie / Copii fără copilărie: în două zile, Protecția Copilului Bârlad a scos din familii 15 copii neglijați

Copii fără copilărie: în două zile, Protecția Copilului Bârlad a scos din familii 15 copii neglijați

de Mihaela NICULESCU

Strigător la cer! Numărul cazurilor de neglijare a minorilor în familiile din județ este din ce în ce mai mare. Asistenții sociali din comunitate sunt nevoiți să sesizeze Protecția Copilului pentru a interveni în favoarea minorilor. Săptămâna trecută, în doar două zile, Reprezentanții Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRU CANE) Bârlad au scos din familii 15 copii.

Specialiștii bârlădeni de la Protecția Copilului au intervenit împreună cu polițiști și jandarmi în comunele Fălciu și Vinderei, precum și în orașul Murgeni, pentru a securiza copiii aflați în situație de risc, adică supuși neglijării și abuzurilor din partea părinților.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui a pus în executare cu sprijinul unui executor judecătoresc sentințele civile prin care Tribunalul Vaslui a dispus instituirea unei măsuri de protecție specială, respectiv plasamentul în regim de urgență pentru 15 copii din mediul rural, proveniți din trei familii. Aceștia erau neglijați socio-familial, educațional și medical. Copiii au fost în diferite servicii sociale în vederea recuperării și reabilitării acestora. În prezent, drepturile și obligațiile părinților sunt suspendate până când instanța va aprecia modalitatea în care părinții și-au respectat obligațiile ce le revin”, ne-a declarat Vasile Toma, locțiitor al purtătorului de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Tatăl a opt copii din Fălciu este concubinul bunicii materne

Joi, 25 ianuarie, la prima oră a dimineții, specialiștii CPRU CANE Bârlad au scos opt copii dintr-o familie iresponsabilă din comuna Fălciu. Cazul social era monitorizat de un an de către reprezentanții Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Fălciu, timp în care situația socio-familială a copiilor nu s-a îmbunătățit. Asistentul social din comună a constatat că situația era inacceptabilă, în sensul că cei opt copii erau neglijați de către mama. În ultimul timp, vizitele asistentului social la domiciliul familiei în cauză nu mai puteau avea loc întrucât capul familiei interzicea accesul în locuință chiar și polițistului.

Imaginați-vă cum locuiau zece suflete într-o cămăruță de 2 metri pe 3. Casa dărăpănată, a cărei curte nu este îngrădită, are două camere și un hol, dar pe timp de iarnă toți locuiau într-o singură cameră încălzită. În odaie erau două paturi, o plită și un televizor și mizerie cruntă peste tot. Copiii erau mereu murdari, neîngrijiți, și deși erau înscriși la școală, nu o frecventau. În aceste condiții inumane era crescut și un bebeluș de două luni, răcit și foarte murdar”, a declarat asistentul social din cadrul Primăriei comunei Fălciu.

Cei opt copii cu vârste între două luni și 15 ani sunt rodul relației anormale pe care mama lor o are cu concubinul bunicii materne a copiilor. Copiii trăiau într-un mediu îngrozitor, relațiile intime dintre părinți având loc în aceeași odaie de câțiva metri pătrați. Având în vedere anomalia existentă în această familie, autoritățile nu exclud nici varianta ca bărbatul să o fi abuzat pe fiica sa mai mare, în vârstă de 15 ani.

Vineri, 26 ianuarie, a fost scos din mediul familial un adolescent de 14 ani din Murgeni, cunoscut pentru comportamentul predispus către infracțiuni, fiind un copil problemă, revenit de curând din Franța, unde fusese plecat cu părinții la furat. Mama sa este închisă într-un penitenciar din Franța, iar el s-a întors acasă. Deși se afla în grija unei surori, adolescentul cu tulburări de comportament avea aceleași preocupări deviante ca în Franța. Minorul beneficiază de plasament în regim de urgență la Centrul de Recuperare și Reabilitare din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 Bârlad, cu șanse destul de mici de reabilitare.

Măsuri de protecție specială pentru șase copii din Docani, fugăriți cu toporul de tată și neglijați de mamă

Tot vineri, reprezentanții CPRU CANE Bârlad au intervenit la un alt caz social, în satul Docani, comuna Vinderei, unde alți șase copii, proveniți dintr-o relație de concubinaj, erau obligați să trăiască în condiții de neimaginat, într-o cămăruță de patru metri pătrați. Pe lângă condițiile inumane din casa dărăpănată, copiii erau abuzați emoțional de către tatăl lor, care de multe ori devenea violent.

Părinții, care trăiesc în concubinaj, n-au văzut în copiii aceștia decât niște surse de venit. Niciunul nu lucrează. Tatăl care este prezent mai mult fizic, mai muncea din când în când ca ajutor de cioban. Copiii erau neglijați, nesupravegheați, iar cei mai mari erau trimiși la muncă, nu la școală. Familia trăia din puținul câștigat de copii și tată și din alocațiile de stat pentru copii. Tatăl nu are nici până acum buletin, așa că de la un astfel de părinte nu poți avea așteptări”, a declarat pentru Est News asistentul social din cadrul Primăriei Comunei Vinderei.

Sătenii au sesizat primăria că, de multe ori, tatăl iresponsabil își alerga copiii cu toporul. Mama, consumatoare de băuturi alcoolice nu își îngrijea copiii, nu îi trimitea la școală, iar pe cei mici îi ducea rar la grădiniță, doar pentru a primi ajutorul bănesc de la stat. Pe fondul consumului de alcool, cu două zile înainte de punerea în executare a sentinței privind scoaterea copiilor din familie, inconștienta mamă și-a opărit copilul cel mai mic la o mână, după care a plecat cu micuțul la Galați, unde are rude, pentru a evita intervenția Protecției Copilului.

Asistentul social din comună crede că prin plasamentul copiilor neglijați, viitorul lor va fi unul mult mai bun. Este și convingerea specialiștilor DGASPC care se ocupă de cei 15 copii ce beneficiază de măsură specială de protecție. Copiii sunt incluși într-un program de asistență psiho-socială și medicală, urmărindu-se reintegrarea în societate prin stimularea relaționării, prin joacă, socializare și frecventarea cursurilor școlare.

Toate aceste cazuri au în comun același lucru – furtul copilăriei de către adulți, așa-ziși părinți, care nu au avut niciodată o percepție realistă asupra rolului de părinte și nu și-au asumat obligațiile ce le revin față de copii. În prezent, specialiștii DGASPC care lucrează cu acești copii încearcă să le redea bucuria copilăriei și dragostea de care nu au avut parte și pe care nu au simțit-o din partea părinților niciodată. În urma evaluării situației socio-familiale a copiilor, urmează să solicităm instanței decăderea din drepturile părintești, ce mai aspră măsură ce poate fi luată împotriva părinților abuzatori”, ne-a declarat psihologul Ionel Brătianu, șeful CPRU CANE din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

Doi pui de tigru bengalez, achiziționați de Grădina Zoologică din Bârlad. Când ii vor putea vedea vizitatorii?

de Mihaela NICULESCU Doi pui de tigru bengalez vor ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: