Home / Sanatate / Vasluiencele pot să-și facă gratuit testul Papanicolau

Vasluiencele pot să-și facă gratuit testul Papanicolau

Vasluiencele cu vârste cuprinse între 25 – 64 de ani își pot face și anul acesta testul Papanicolau gratuit, indiferent că au sau nu statut de asigurat.

Testul Papanicolau este gratuit datorită derulării Programului Național de screening pentru depistarea a cancerului de col uterin, derulat pentru prima dată în 2012. Scopul acestuia este depistarea bolii în stadii incipiente, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

În județul Vaslui, de la debutul acestui program (octombrie 2012) până la sfârșitul anului 2017, au fost testate gratuit 13.063 femei, dintre care 528 au fost trimise către medicii specialiști pentru investigații suplimentare, având rezultatul pozitiv. Anul trecut au fost testate nu mai puțin de 837 de persoane, 43 având rezultatul pozitiv. Începând cu luna octombrie a anului trecut pacientele care au beneficiat gratuit de această evaluare în anul de debut al programului de screening pot fi reintroduse pe liste.

Pentru a face gratuit testul Papanicolau vasluiencele trebuie să se prezinte la medicul de familie unde vor primi formularul FS1 și o listă a centrelor de recoltare și programul de lucru al fiecărui centru de recoltare alocat programului de screening. Ulterior vor trebui să se prezinte la centrul de recoltare (în baza programului anunțat sau pe baza de programare, după caz) cu formularul respectiv, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal. Rezultatele testului vor fi comunicate medicilor de familie în maximum 30 de zile. Aceștia vor înmâna femeilor rezultatul la test și le vor consilia privind măsurile pe care le au de luat. În cazul unui test negativ, va fi reprogramată la următoarea rundă de testare peste 5 ani. În cazul unor afecțiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum și a unor rezultate neconcludente va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigațiilor.

În județul Vaslui acest program se derulează prin două rețele de screening organizate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Spitalul Municipal „D. Castroian” Huși, acestea având incluse 153 centre de informare și consiliere, 59 centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal și patru laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare și consiliere sunt cabinete de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu CJAS. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un TIR plin cu cereale s-a răsturnat la Popeni. Șoferul a ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgență Bârlad

Un autotren plin cu cereale ...

Crește de la săptămână la săptămână numărul virozelor în județul Vaslui

Virozele respiratorii au apărut și ...

La spitalul din Bârlad, proba practică a concursului pentru posturile de asistenți medicali a fost amânată din motive… tehnice

Fără precedent! Spitalul „Elena Beldiman” ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: