Home / Administratie / Clădirea fostei centrale termice de pe strada Nicolae Tonitza din Bârlad, pericol public

Clădirea fostei centrale termice de pe strada Nicolae Tonitza din Bârlad, pericol public

de Mihaela NICULESCU

De mai bine de 10 ani, centrala termică dezafectată de pe strada Nicolae Tonița din Bârlad – de fapt, ce a mai rămas din ea – stă aproape să se prăbușească. Pe lângă pericolul pe care îl reprezintă în cazul unui cutremur de intensitate medie, ruinele centralei urâțesc aspectul cartierului de blocuri, care în niciun caz nu se află la periferia orașului, ci chiar în zona centrală.

Reprezentanții Asociației de Proprietari numărul 8, în perimetrul căreia se află centrala, au sesizat în repetate rânduri Primăria Bârlad cu privire la aspectul, dar și la mizeria pe care o creează aurolacii și câinii între zidurile părăsite, însă municipalitatea nu a luat nicio măsură.

În mandatul anterior se pusese problema ca centrala să fie dată Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), ca o compensație pentru terenul pe care s-a construit Centrul de Afaceri. CARP ar fi vrut să reabiliteze imobilul și să îl transforme într-un club al pensionarilor, dar și să amenajeze o sală pentru pomeni și un magazin de pompe funebre. Primăria a considerat că schimbul nu era echitabil și nu a mai avut loc. A rămas cu clădirea în proprietatea Consiliului Local și acum nu știe ce să facă cu ea. Timpul a trecut, iar natura a săpat ușor dar sigur în zidurile și așa vechi ale fostei centrale. Acoperișul este atât de avariat încât poate ceda la orice furtună mai puternică. Locatarii blocurilor din zonă au nevoie ca de aer de locuri de parcare, iar garajele sunt un vis irealizabil pentru ei.

Am dori să închiriem aceste spații, dar în condițiile actuale ideea nu este prea încurajatoare, pentru că ar însemna să închiriem niște ziduri care ne-ar avaria mașinile. Dacă ni s-ar da în concesiune pe o perioadă lungă de timp, cele șase spații ar putea fi reabilitate de persoanele care doresc acest lucru și care ar trebui să cheltuiască bani serioși cu reabilitarea. Nici nu știu dacă ar reuși, pentru că structura de rezistență este la pământ, așa că mai rentabil ar fi să fie demolată și apoi transformată în locuri de parcare”, a declarat un locatar al blocului din spatele centralei.

Despre reabilitarea acestei centrale termice nici nu încape vorbă, pentru că Primăria ar trebui să cheltuie bani mai mulți decât dacă ar construi-o de la zero. O variantă ar fi în acest caz demolarea ei, dar și această operațiune ar costa Primăria câteva zeci de mii de lei. Rămâne de văzut ce planuri are Dumitru Boroș cu acest imobil aflat într-o stare avansată de degradare, ale cărei cărămizi au început deja să cadă, iar stâlpii de susținere mai au nevoie doar de un mic cutremur pentru a fi doborâți.

About Tehno Redactor

x

Check Also

SC CUP SA Bârlad, în toiul lucrărilor de montare a instalațiilor de iluminat pentru sărbători

Compania de Utilități Publice SA ...

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: