Home / Administratie / Schimbări drastice în transportul local: primăriile, obligate să cumpere autobuze ecologice. Nori negri la Bârlad!

Schimbări drastice în transportul local: primăriile, obligate să cumpere autobuze ecologice. Nori negri la Bârlad!

de Simona MIHĂILĂ

De anul viitor, toate autoritățile publice locale și societățile aflate în subordinea consiliilor locale sunt obligate să achiziționeze mijloace de transport acționate prin tehnologii verzi.

Vineri, 26 ianuarie, a intrat în vigoare Legea nr. 37/2018 privind promovarea transportului ecologic care impune obligația achiziționării de mijloace de transport călători acționate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat și motoare cu propulsie pe biogaz.

Entitățile vizate vor trebui să achiziționeze acest tip de vehicule în proporție de minimum 30% din necesarul achizițiilor viitoare. Procentajul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziționate într-un an. Aceste reguli se aplică și în cazul mijloacelor de transport școlar.

Achizițiile anuale de autovehicule făcute de autoritățile publice pentru deservirea parcului propriu trebuie să conțină în proporție de cel puțin 20% autoturisme acționate prin tehnologii verzi.

Actul normativ vizează și societățile cu capital privat care furnizează servicii publice de transport local, inclusiv societățile de taxi, care trebuie să achiziționeze, începând cu 2020, mijloace de transport călători ecologice, în proporție de 30% din necesarul de achiziții viitoare.

 

Primăria Bârlad speră la fonduri europene

În cazul municipiului Bârlad, noua lege aruncă problema transportului local într-o situație incertă. Mihai Bozianu, inspector în cadrul Compartimentului transport din cadrul primăriei, spune că legea este binevenită și se pliază foarte bine pe Planul de Mobilitate Urbană (PMU) la care municipalitatea lucrează intens.

”Introducerea autobuzelor ecologice era oricum în intenția municipalității. Probabil că bârlădenii sunt la curent cu PMU și cu chestionarele la care au fost invitați să răspundă. Cu cât o vor face mai repede și în număr mai mare, cu atât vom putea accesa fondurile necesare cumpărării mijloacelor de transport ecologice”, a declarat Bozianu, pentru Est News.

Pisica, în curtea Vertrantis

Dar cum viteza de reacție a cetățenilor în legătură cu PMU este relativă, cu atât mult cu cât primarul Dumitru Boroș nu s-a sinchisit nici într-un fel mediatizeze subiectul (nici măcar în publicațiile de casă, spre care direcționează fonduri de publicitate din banul public) e greu de spus când și dacă vor fi accesate fondurile necesare.

Bozianu a explicat că, până în momentul în care PMU își va îndeplini rolul, obligația de a-și dota parcul auto cu mijloace de transport acționate prin tehnologii verzi îi revine SC Vertrantis Bârlad, firma care a concesionat serviciul de transport public: ”Probabil că urmează să facem o adresă operatorului în cauză pentru a-i aduce la cunoștință noile reglementări legale. Va trebui să se conformeze. Unde-i lege nu-i tocmeală”.

 

Nu cred că avem motive să facem această investiție”

Abia aici problemele Primăriei Bârlad prin contur. Dacă reprezentanții instituției se iluzionează că operatorul de transport se grăbește să sară cu banul pentru a-și reînnoi parcul auto, se înșeală.

Contactat de redactorii Est News pentru un punct de vedere, Vasile Toniță, administratorul SC Vertrantis, ne-a declarat: ”E puțin probabil să luăm în considerare o asemenea investiție. Dacă municipalitatea locală are de gând să acceseze fonduri europene pentru a-și cumpăra propriile mijloace de transport, atunci nu văd rostul pentru care ar trebui să o facem și noi. Presupunând că ne conformăm, mă întreb cât de rentabil este. Nu cred că vom avea șanse să ne amortizăm investiția”.

Altfel spus, sunt toate șansele ca, de anul viitor, în cazul în care municipalitatea locală nu va găsi o soluție legală, bârlădenii să rămână fără transport în comun.

About Simona Vasile

x

Check Also

CL Vaslui va vota prin videoconferință un plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19

de Dănuț CIOBANU  Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba ...

Comuna Berezeni împădurește 285 de hectare cu bani din fonduri europene și de la bugetul național

Comuna Berezeni a lansat pe SICAP o licitație publică, ...

Tabăra pentru copii și tineri din Pădureni va fi recepționată în luna iunie 2020

de Dănuț CIOBANU  În luna iunie 2020, vor fi ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: