Home / Justitie / ”Am ales să vin la Vaslui pentru că aici este cea mai gravă situație”

”Am ales să vin la Vaslui pentru că aici este cea mai gravă situație”

Prezent la Vaslui, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), a declarat că lipsa de personal din sistemul penitenciar este foarte gravă, iar guvernanții nu au făcut nimic pentru îndreptarea acestei situații.

Liderul de sindicat a afirmat că declarațiile făcute de Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la sfârșitul anului trecut, potrivit cărora ar fi urmat să fie plătite orele suplimentare ale angajaților din penitenciare și să fie făcute angajări în sistem au rămas doar la nivel de promisiune.

”După ce am constatat anul trecut că Ministrul Justiției vorbea despre situația din penitenciare, fără să fi fost măcar o dată într-un penitenciar, ne-am întâlnit cu Tudorel Toader, i-am prezentat problemele, dar și soluții pentru rezolvarea lor. Ministrul și-a luat o serie de angajamente. Chiar la Vaslui, după o vizită la penitenciar, a spus că va promova un act normativ și că orele suplimentare vor fi plătite. Acest lucru nu s-a întâmplat, nu știm unde este acel proiect. Am ales să vin la Vaslui pentru că aici este cea mai gravă situație în ceea ce privește lipsa de personal și acumularea de ore suplimentare neplătite, în sensul că instituția funcționează cu 278 de angajați, la un necesar de peste 400, iar din angajații existenți, doar 178 lucrează în operativ”, a declarat Sorin Dumitrașcu.

Acesta a criticat faptul că atenția guvernanților se îndreaptă mai mult către persoanele private de libertate, în timp ce drepturile angajaților din sistemul penitenciar sunt neglijate complet.

”Anul trecut a fost unul ratat pentru sistemul penitenciar, în care nu s-a întâmplat nimic, în afară de acele beneficii pentru deținuți: intenție de grațiere, recursul compensatoriu sau propunerea de acordare a unor compensații bănești. Există o grijă pentru condițiile de detenție ale persoanele private de libertate și pentru alte drepturi ale acestora, dar nu și pentru angajații din sistemul penitenciar, care ajung să facă pușcărie, practic, fiind captivi în acest sistem. Este o problemă ca niște oameni liberi să aibă mii de ore suplimentare lucrate și neplătite. La Vaslui, unde situația este critică, sunt acumulate peste 46.000 de ore suplimentare neplătite”, a mai afirmat Dumitrașcu.

Liderul de sindicat a trecut în revistă și ale probleme cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, printre care: blocarea investițiilor, subfinanțarea și dezorganizarea din penitenciare sau discriminările salariale. Sorin Dumitrașcu a vorbit, totodată, despre o practică de ”vasalizare” a șefilor de penitenciare, care sunt numiți în funcții de conducere cu împuternicire pentru a putea fi ușor controlați și aserviți. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

x

Check Also

”Pandemie” demografică. Județul Vaslui a pierdut în ultimii șapte ani nu mai puțin de 11.746 persoane

de Dănuț CIOBANU  Evoluția demografică a județului Vaslui din ...

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

Peste 200 de polițiști din județul Vaslui, mobilizați pe frontul anticoronavirus

La data de 26 martie 2020, situația epidemiologică din ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: