Google+
Home » Administratie » Primarul Boroș a găsit țapul ispășitor pentru problema câinilor vagabonzi de la Bârlad

Primarul Boroș a găsit țapul ispășitor pentru problema câinilor vagabonzi de la Bârlad

de Mihaela NICULESCU

În ciuda eforturilor pe care reprezentanții „Seelen Für Seelchen” le fac pentru prinderea câinilor, sterilizarea și îngrijirea patrupedelor, primarul Dumitru Boroș consideră că se vede prea puțin, străzile fiind în continuare pline de câini fără stăpân.

La ședința de Consiliu din 31 ianuarie au fost prezente și Didona Platon, voluntar al asociației împreună cu Luiza Lungu, președinta asociației „Seelen Für Seelchen” Bârlad. Acestea au prezentat raportul de activitate de anul trecut, dar au venit și cu câteva propuneri pentru eficientizarea activității, cerând sprijin Primăriei, Consiliului Local, dar și Poliției Locale.

Didona Platon aproape că nu a fost lăsată să vorbească de către primarul Boroș. Acesta  i-a uimit pe toți cu tonul agresiv cu care a certat-o pe voluntară, uitând, probabil că aceasta nu-i este subaltern, iar responsabilitățile lui de primar nu sunt și ale asociației.

Didona Platon a reușit să-i informeze pe consilieri că eliminarea câinilor are nevoie de un program coerent al autorităților locale, că este nevoie de sterilizarea câinilor cu stăpân, de un regulament pentru câinii cu stăpân, asociația oferindu-se să-i sterilizeze gratuit, dar și de un recensământ al câinilor cu stăpân, care implică și microciparea.

Primarul Boroș și-a ieșit din fire când reprezentantele asociației au sugerat ca microciparea câinilor să se realizeze cu bani de la bugetul local. Chiar dacă banul public nu este cea mai fericită soluție, ideea unei asemenea acțiuni nu este de lepădat. Să mai spunem că tot datoria primarului (și nu a altcuiva) este aceea de a găsi o modalitate de a o pune în aplicare? Poate că ar fi timpul ca autoritățile locale să înțeleagă că fără măsuri coercitive împotriva celor certați cu bunul simț, civilizația nu va avea șanse de reușită la Bârlad.

Sterilizarea câinilor cu stăpân, singura soluție

Didona Platon

„Toți câinii cu stăpân din rasa comună trebuie sterilizați obligatoriu, sancțiunea în caz contrar fiind amenda de 5.000 de lei, conform Legii 258/2013. Vă rugăm respectuos să ne ajutați să sterilizăm toți câinii cu proprietari, pentru că aceasta este esența problemei. În gospodăriile din Bârlad sunt 6.000 de câini care se vaccinau antirabic înainte de introducerea microcipării. Dacă 10% dintre ei sunt lăsați noaptea pe străzi, avem 600 de câini care deranjează populația, deși au stăpân. Dintre cei 6.000 de câini, 3.000 sunt femele care nasc 30.000 de pui pe an. Mulți ajung pe străzi. Dacă se rezolvă problema sterilizării și cea a abandonului, cu câteva sancțiuni problema ar dispărea și la noi în oraș”, se menționează în raportul ONG-ului.

Raportul prezentat de „Seelen Für Seelchen” relevă faptul că anul trecut au fost strânși de pe stradă 719 câini, din care 69 au fost dați spre adopție internă, iar 444 au fost trimiși în străinătate. Nu s-au sterilizat decât 500 de femele, deși asociația ar fi putut să facă această operațiune în mod gratuit pentru 3.000 de câini.

În ciuda rățoielii gratuite a primarului, pentru mulți consilieri discuția a fost una constructivă. Conform contractului, primăria are doar obligația de a aloca banii (anul trecut, suma s-a ridicat la 128.000 de lei) și de a monitoriza activitatea asociației, dar comunitatea locală, în frunte cu municipalitatea pot să dea o mână de ajutor asociației mobilizând cetățenii pentru a-și aduce câinii la sterilizat.

About Mihai Vasile

One comment

  1. Cine hrănește acești câini de pe străzi? Bineînțeles tot oamenii? Și pe urmă, tot acești oameni se plâng că au fost mușcați de câini, în alte zone decât cea de domiciliu! Pentru a nu mai perpetua înmulțirea acestor câini ține și de noi, de civilizația noastră. „Fără caserole cu mâncare pentru câini în fața blocului” !!!

%d blogeri au apreciat: