Home / Sanatate / Certificatul medical pentru concediu și indemnizații, eliberat în anumite condiții

Certificatul medical pentru concediu și indemnizații, eliberat în anumite condiții

Conform noilor norme de aplicare a legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, asigurații beneficiază de concedii și indemnizații, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, dacă îndeplinesc stagiul minim de asigurare și prezintă adeverința de la plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

Potrivit noilor norme, certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical. În situația imposibilității prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical “inițial”.

Pentru certificatele medicale “în continuare”, data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeași afecțiune.

De asemenea, certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară: în caz de sarcină și lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate); pentru perioada de internare în spital; pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg; situații pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile; în caz de carantină; pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

Medicul curant din spital eliberează certificatele de concediu medical numai în ziua externării pacientului, cu excepția situației în care durata internării cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, caz în care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.

La externarea pacientului din spital, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical, iar în situațiile în care certificatul medical acordat pentru perioada internării în spital are înscris codul de indemnizație de urgență (06) este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordată la externare.

În situația în care certificatul de concediu medical se eliberează la începutul lunii pentru toată perioada cuprinsă în lună, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1-30/1-31 a lunii respective.

Certificatele de concediu medical completate cu codurile de indemnizație 02, 03, 04 și 10, prevăzute pe formularul de certificat de concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă, cu avizul inspectoratului teritorial de muncă/avizul direcției de sănătate publică, precum și cele cu codul de indemnizație 11 se depun direct la casele teritoriale de pensii.

About Simona Vasile

x

Check Also

Sedentarismul, un pericol al pandemiei COVID-19. Exercițiu fizic moderat scade riscul de infecții respiratorii viraleDr. Amelia Voinea

Exercițiu fizic este benefic atât pentru sănătatea noastră fizică, ...

#COVID19. Interacțiunea între SARS-CoV-2 și sistemul imunitar. Cum intră virusul în organism și de ce apar simptome severe la anumiți pacienți?Dr. Maria Corbu

Virusul SARS-CoV-2 este cel mai important agent patogen emergent ...

#COVID19: Cu sau fără mască? Ce fel de măști trebuie să purtăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurDr. Amelia Voinea

Utilizarea măștilor de protecție reprezintă un subiect controversat. Specialiștii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: