Google+
Home » Social » Paul, bârlădeanul care a plecat de la ”Petru Rareș” și a ajuns Senior Sous Chef în cadrul unui lanț hotelier de lux din Anglia

Paul, bârlădeanul care a plecat de la ”Petru Rareș” și a ajuns Senior Sous Chef în cadrul unui lanț hotelier de lux din Anglia

de Mihaela NICULESCU

La 24 de ani, Cristian Paul Frățieanu este membrul echipei manageriale a bucătăriei unui hotel de 4 stele din Oxford, parte dintr-un lanț de 66 de hoteluri de lux din Anglia. Gustul pentru arta culinară i s-a dezvoltat în timpul liceului, pe vremea când era elev la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad, profilul Industrie alimentară.

De mai bine de un an și jumătate, trăiește un vis frumos în Anglia, acela de a se perfecționa în domeniul gastronomic. La început a lucrat ca ajutor de bucătar, în hotelul De Vere Oxford Thames, apoi a avansat ca șef de secție, apoi a ajuns Junior Sous Chef, iar acum este Senior Sous Chef.

Bârlădeanul Cristian Paul Frățieanu se ocupă de managementul și organizarea bucătăriei alături de Claudio Costea, executive chef al bucătăriei hotelului, un nume în domeniul gastronomiei, și el român la origine. Cristian Paul s-a acomodat foarte bine, mai ales că toți cei șapte bucătari aflați în subordinea lui Claudio sunt români. A trebuit să învețe repede care sunt gusturile clienților, cât de extravagante și sofisticate sunt preparatele cerute și cât de mult trebuie să experimentezi în domeniul gastronomiei de înaltă calificare.

„Ca și în celelalte domenii, concurența este mare și în ceea ce privește preparatele gastronomice ale unui hotel. Ca să fii pe val, trebuie să ai spirit managerial, idei, pricepere, dăruire, să experimentezi permanent tot felul de combinații, întocmai ca într-un laborator de cercetare, și să petreci ore în șir în bucătărie. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat până acum și cred că mai am multe de oferit în continuare”, a declarat pentru Est News Cristian Paul Frățieanu.

Fascinat de bucătăria moleculară

De la bucătăria românească tradițională, talentatul bucătar bârlădean a ajuns să gătească și preparate specifice bucătăriei moleculare, numită și bucătărie științifică. Învățase câte ceva în România despre această bucătărie, „de fițe”, dar, ajuns în Anglia, a dobândit mult mai multe cunoștințe despre această bucătărie, extravagantă, ce-i drept, dar mult mai sănătoasă decât cea clasică. Preparatele moleculare sunt mai sănătoase prin faptul că nimic nu se prăjește, ci totul se fierbe la foc mic.

„Sunt fascinat de bucătăria moleculară, cea ajutată de prafuri extrase din alge marine, oase de porc, porumb, etc., produse care se usucă și se folosesc cu succes ca ingrediente valoroase. Îmi place să creez preparate pe bază științifică și recunosc, mă inspiră renumitul gastronom Heston Blumenthal. De exemplu, folosind praful de mandarină, se poate prepara un ficat de pui excelent, bogat în jeleu înghețat de mai multe ori. La final, produsul arată ca o mandarină. Bucătăria devine astfel o adevărată artă”, a explicat Cristian Paul.

Acesta a mărturisit că preț de câteva luni a lucrat în București cu doi maeștri bucătari celebri – Chef Nico Lontraș și Chef Johnny Șușală, dar omul care i-a fost alături, l-a crescut și a avut cea mai mare influență asupra sa și l-a învățat tot ceea ce știe este Chef Claudio Costea. Acesta a plecat din România, la 16 ani, în Italia. A învățat temeinic tainele bucătăriei, a lucrat pe vase croazieră și a ajuns o personalitate în domeniu. A jurizat, chiar, câteva concursuri în România, printre care și „Arena Bucătarilor”. De câțiva ani, lucrează în Anglia la Hotelul De Vere Oxford Thames, ca Executive Chef.

„Am fost un norocos. Am ajuns la Claudio datorită unei fete cu care lucram în țară la un restaurant și care mi-a vorbit frumos despre Claudio, după ce un bucătar român care lucra în străinătate îi povestise despre acesta. Am luat legătura cu Claudio Costea și am insistat foarte mult să mă întâlnesc cu el și să mă testeze. Îmi doream foarte mult să ajung la el, să lucrez cu el și am reușit. Nu regret o clipă că am ales să vin în Anglia, pentru că aici m-am realizat profesional. Desigur, nicăieri nu-i ca acasă, lângă părinți și prieteni, dar dacă în țară nu am avut această șansă, a trebuit să plec să-mi fac un viitor”, a mai spus Cristian Paul.

Ciorba rădăuțeană face furori la restaurantul de 4 stele la care lucrează Paul

Preparatele restaurantului hotelului în care lucrează se bazează pe bucătăria franceză și pe cea engleză, dar și pe fuziunea dintre cele două bucătării total diferite. Pentru a mulțumi clienții care vin toate colțurile lumii, au fost incluse în meniu preparate din aproape toate bucătăriile lumii, inclusiv cele românești. Ciorba rădăuțeană, reinterpretată, s-a bucurat de un real succes, dar pentru că este nevoie de o dinamică permanentă, aceasta va fi înlocuită cu un alt preparat din țara celor nouă bucătari care lucrează la Hotelul De Vere Oxford Thames.

Echipa de bucătari de acolo este una unită, toți cei nouă vorbesc aceeași limbă – româna, se înțeleg bine, au un chef (bucătar șef) român care îi respectă și apreciază, iar rezultatele se văd.

Cristian Paul recunoaște că în țara sa natală sunt mulți bucătari cu potențial, dar care nu sunt valorizați și se pierd în anonimat. Sunt foarte prost plătiți, cu excepția celor care lucrează în restaurante de lux, în special din orașele mari. Cei mai mulți dintre ei muncesc zi-lumină, pe bani puțini, fără nici un fel de satisfacție. Și el a trecut prin aceeași situație. După terminarea liceului a lucrat într-un restaurant din Bârlad ca ajutor de bucătar, cu salariul minim pe economie. A plecat din oraș după un an la Mamaia, unde a lucrat la un hotel de cinci stele, pentru „fabuloasa” sumă de 1.000 de lei. S-a ambiționat și a plecat în capitală, unde a reușit să se angajeze într-un restaurant de lux din Pipera, care între timp a dat faliment, unde a învățat ceva meserie. A simțit din timp că era momentul să facă o mișcare decisivă și pentru că și-a dorit foarte mult să lucreze în străinătate a reușit. Performează în Anglia.

Concurent la una dintre cele mai renumite competiții internaționale de gastronomie

Bârlădeanul Cristian Paul Frățieanu este atât de talentat încât a ajuns să convingă cei mai rafinați chefi din UK și Europa în cadrul unui concurs gastronomic de elită la care a participat anul trecut. În 2017, s-a înscris împreună cu șeful său, Chef Claudio Costea, la cunoscutul concurs IACC Global Copper Skillet Competition, faza pe Marea Britanie. Au câștigat amândoi competiția, fiecare la categoria lui, dar la faza europeană, surpriză, a reușit doar Cristian.

„A fost o mare realizare pentru mine, să conving un juriu competent asupra calităților și priceperii mele în bucătărie. La concursul pe UK a trebuit să realizez preparate pe baza a trei proteine impuse, din care să aleg două. Între bibilică, mușchi de porc și sângerete, am ales carnea de bibilică și sângeretele. La faza europeană, am preparat creveți și plătică, printre proteinele impuse aflându-se și mușchiul de vită. Am reușit să mă concentrez și să dau ce am mai bun. Pe 17 aprilie, va trebui să particip la faza internațională a acestui concurs, care va avea loc la Philadelphia, în SUA. Eu voi reprezenta Anglia la această fază și sper să mă descurc, deși competiția va fi foarte dură”, a mai menționat Cristian Paul Frățieanu.

Cu toate că el va fi reprezentantul Angliei în acest concurs, Cristian nu uită că este român. Chiar dacă nu i-a fost tocmai ușor în țară, a încercat să se descurce, învățând de la toți cei care i-au îndrumat pașii – și de la maiștrii din liceu, și de la bucătarii mai mult sau mai puțin experimentați din restaurantele în care a lucrat.

Pe 29 aprilie va împlini 24 de ani, dar nu știe sigur dacă își va aniversa ziua la Bârlad. Oricum, anul acesta, va veni câteva zile acasă, iar prietenii abia îl așteaptă să le gătească meniuri de cinci stele. Până atunci, le savurează virtual, pe pagina sa de Facebook.

About Simona Vasile

One comment

  1. Va propun sa scrieti si despre un baiat crescut in Casa de copii nr. 2 Barlad care a ajuns Executive Sous Chef in reteaua Hilton.

%d blogeri au apreciat: