Home / Justitie / În sfârșit, o pedeapsă exemplară pentru dezaxații care batjocoresc copiii: castrare chimică pentru pedofili

În sfârșit, o pedeapsă exemplară pentru dezaxații care batjocoresc copiii: castrare chimică pentru pedofili

Un proiect legislativ care prevede castrarea chimică a persoanelor condamnate pentru infracțiuni sexuale asupra minorilor a fost pus în dezbatere publică la Senat. Inițiatorii proiectului a explicat că cea mai mare parte a pedofililor recidivează, astfel că e bine să prevenim recidiva unor astfel de fapte. Dacă persoana condamnată definitiv pentru abuzuri sexuale asupra minorilor va fi de acord cu castrarea chimică, pedeapsa i se poate reduce la jumătate, mai prevede proiectul legislativ.

În expunerea de motive a proiectului, sunt enumerate toate țările europene care au astfel de măsuri prevăzute în lege, obligatoriu sau voluntar, cum ar fi Polonia, Franța, Rusia, Germania, Suedia, Danemarca, Cehia și din 2012, Republica Moldova. Rata comiterii unor astfel de infracțiuni a scăzut de la peste 70%-80% la sub 5% în majoritatea statelor menționate.

„Prin măsura de siguranță propusă, castrarea chimică, se înțelege inhibarea pornirilor sexuale prin metode chimice a condamnatului găsit vinovat de abuz sexual asupra unui minor, în scopul prevenirii unei recidive. Castrarea chimică este reversibilă și constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhibând astfel dorințele sexuale. Drept urmare, este redus libidoul și dispar fanteziile deviante ce duc la abuzurile minorilor”, mai argumentează inițiatorul Legii pentru combaterea și prevenirea actelor cu caracter pedofil și a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale ale persoanelor.

Iată câteva dintre articolele ce vor fi introduse:

  • “În cazul infracțiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimțământul său, de prevederile art. 218 alin. (4^1) sau art. 220 alin. (4^1).”
  • “În cazul faptei prevăzute la alin. (1) – (4), limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică.”

Conform proiectului de lege, tratamentul de castrare chimică se va realiza doar după ce persoana acuzată este condamnată definitiv, iar tratamentul va avea loc în regim spitalizat, după proceduri de evaluare realizate cu ajutorul medicilor specialiști: ”Tratamentul de castrare chimică se administrează numai după obținerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog și psihiatru.”

De asemenea, prin proiectul de lege se mai dorește ca mass-media și rețelele de socializare să nu publice articole ce pot duce la instigarea la violență asupra persoanelor care nu au fost condamnate definitiv, ci sunt doar cercetate pentru astfel de fapte: ”Se interzice publicarea de articole de presă sau prin intermediul rețelelor informatice ce implică acțiuni de instigare la violență asupra persoanelor cercetate pentru pedofilie”.

Propunerea legislativă așteaptă avizul CSM și al Guvernului, apoi va intra în dezbaterea senatorilor. Indiferent de votul acestora, dacă propunerea va fi adoptată, ulterior, de Camera Deputaților, ea va fi trimisă spre promulgare și dacă va fi aprobată de președinte, va intra în vigoare. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

x

Check Also

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

Autoritățile vasluiene au marcat cei 164 de ani de la dezrobirea rromilor

Zeci de rromi din județ Vaslui au marcat, în ...

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: