Home / Administratie / Bȃrladul, perla turismului din Moldova. Promisiunile edilului-șef: panouri luminoase și aplicație de tip ʺghid turisticʺ, pentru telefoanele mobile

Bȃrladul, perla turismului din Moldova. Promisiunile edilului-șef: panouri luminoase și aplicație de tip ʺghid turisticʺ, pentru telefoanele mobile

de Simona MIHĂILĂ

Știți care sunt cele mai importante obiective turistice din Bȃrlad? Administrația locală le-a inventariat și le-a pus pe toate la loc de cinste, pe site-ul primăriei, cu referință clară încă de pe prima pagină. Asta înseamnă că aleșii bȃrlădeni se mȃndresc atȃt de tare cu zestrea turistică a municipiului, încȃt nu-și mai încap în piele să arate lumii fala micului tȃrg de provincie pe care actualul edil l-a visat chiar ʺcentru turistic regionalʺ.

Pentru cine n-a trecut de degetele de la o mȃnă numărȃnd obiectivele turistice din Bȃrlad, avem și o explicație꞉ ʺanii de industrializare ne-au făcut să uităm că Bȃrladul este unul dintre cele mai frumoase orașe din acest colț al țării și cu un potențial turistic superior multor altoraʺ, nota Dumitru Boroș în programul său electoral din 2016, concluzionȃnd gospodărește că ʺproiectul unui Bȃrlad prosper nu poate fi realizat fără o dezvoltare a turismului, care să aducă bani suplimentari în orașʺ.

ʺMunicipiul va fi punct de plecare pentru circuite turistice, culturale și religioase spre mănăstirile Bujoreni, Grăjdeni, Vlahuță, Florești, Moreni și Adam, precum și spre obiectivele din orașʺ

La aproape doi ani de la preluarea fotoliului de primar, se vede cu ochiul liber că nici bani suplimentari n-au fost aduși în Bȃrlad de Dumitru Boroș, nici turismul local n-a trecut de stadiul în care s-a aflat în ultimele trei decenii. Pentru turiștii care nimeresc pe site-ul Primăriei Bȃrlad în căutarea unor activități cărora să le dedice cel puțin o zi de weekend sau de vacanță în micul tȃrg moldovenesc, surpriza e maximă!

În clasamentul celor mai importante obiective turistice, pe primul loc tronează… bisericile. Nu una, două sau trei, ci 15! Parodoxul este că, deși unele dintre lăcașele de cult din Bȃrlad au istorii fabuloase, care datează din anii 1600 sau 1800, șefii administrației locale se laudă cu biserici în construcție, sau cu unele de cartier, care îmbină ecumenismul cu termopanul și liturghia cu parchetul. În aceste condiții, nu e de mirare ca, pe undeva prin sertarele din birourile Primăriei, să existe totuși o strategie de dezvoltare și promovare a Bȃrladului, dar ca reper pe harta turismului religios din Romȃnia și cam atȃt! Dacă e să dăm crezare spuselor lui Dumitru Boroș din iunie 2016, nu mai e mult pȃnă cȃnd ʺmunicipiul va fi punct de plecare pentru circuite turistice, culturale și religioase spre mănăstirile Bujoreni, Grăjdeni, Vlahuță, Florești, Moreni și Adam, precum și spre obiectivele din orașʺ.

Care obiective? Cele care se află pe locul al doilea în topul principalelor centre de interes. Este vorba despre Muzeul “Vasile Pârvan”, Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”, Academia bârlădeană, Centrul “Mihai Eminescu”, Casa de Cultură a Sindicatelor „George Tutoveanu”, Biblioteca Municipală „Stroe S.Belloescu”, Teatrul “V.I.Popa” și Cercul Militar. Dacă unele dintre aceste obiective pot constitui, realmente, o atracție temporară pentru turiștii romȃni sau străini care poposesc în Bȃrlad, altele sunt relicve ale epocii comuniste, care nu mai pot impresiona nici nostalgicii. Cu asta se mȃndrește, oficial, Bȃrladul, doar e orașul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej!

Locul al treilea, și ultimul, în clasamentul atracțiilor turistice, e ocupat de casele memoriale. Cine are răbdare să deruleze lista de pe site-ul Primăriei va găsi, însă, printre aceste imobile, unele dintre ele aflate în paragină, și cȃteva biserici (o fi vreo tehnică de convingere a turiștilor că Bȃrladul e un oraș religios pȃnă la urmă!), dar și Podul Verde (!), Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” – Secția TBC sau clădiri care găzduiesc școli și licee.

Ei… dar ce urmează!!!

Dacă n-ați văzut încă puzderie de turiști înghesuindu-se să se fotografieze lȃngă aceste imobile sau ștergȃnd praful de pe icoanele din bisericile bȃrlădene, e pentru că primarul Boroș n-a găsit încă fonduri pentru a realiza ʺpanourile moderne, luminoase, de promovare a principalelor obiective turistice și culturaleʺ, panouri pe care intenționează să le așeze la intrările în municipiul Bȃrlad. De altfel, n-au fost găsiți nici bani pentru lansarea aplicației de tip ʺghid turisticʺ, pentru telefoanele mobile, proiect pe care municipalitatea vrea să-l inițieze cu sprijinul tinerilor programatori, pentru ca toate obiectivele turistice din Bȃrlad să fie lesne de reperat inclusiv de pe telefonul mobil.

Primarul Boroș n-a putut găsi pȃnă acum nici fonduri pentru Muzeul Rezistenței Anticomuniste sau pentru Muzeul Satului Tutovean, pentru cel mai mare parc de agrement din Moldova, Aqua Land-ul de la Prodana, cu bazine de înot, spații verzi și oaze de relaxare, pentru bazinul semiolimpic din zona Crolux sau pentru Sala Polivalentă prevăzută cu o capacitate de 2000 de locuri – toate promise în campania electorală și rămase la stadiul de vise.

Înțelegem, atunci, de ce bisericile sunt și vor rămȃne principala atracție din Bȃrlad, promovată intens nu doar de site-ul Primăriei, ci și de Centrul de Informare Turistică din zona de Nord a orașului. Investiția în lăcașele de cult, din partea municipalității, e minimă, iar ajutorul acordat parohiilor nu se compară cu milioanele de euro pomenite în campania electorală. Dar enoriașii nu uită, și abia ăsta e marele avantaj pentru un primar evlavios, care duce în spate blestemul noroaielor medievale din cartierele Munteni și Podeni și lătratul cȃinilor comunitari care alungă toți investitorii.

About Simona Vasile

x

Check Also

Incendiu puternic de vegetație în apropiere de Bârlad, pe o suprafață de peste 15.000 mp, afectând traficul rutier

Un incendiu puternic de vegetație a afectat traficul rutier ...

Bătaie de joc la adresa veteranilor de război! Fără bilete de transport și abonamente telefonice gratuite

de Dănuț CIOBANU  Biletele gratuite de transport nu au ...

De ce preia Urbana toate deșeurile reciclabile cu aceeași mașină?

Ciudățenii ale reciclării, la Bârlad! Locuitorii municipiului Bârlad sunt ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: