Home / Justitie / Amenzi de până la 4.000 de lei pentru pentru gesturile obscene în public și pentru cerșetorie

Amenzi de până la 4.000 de lei pentru pentru gesturile obscene în public și pentru cerșetorie

Amenzile pentru încălcarea ordinii publice, a normelor de conviețuire socială dar și a actelor de violență și gesturilor obscene în public vor fi dublate, conform unui proiect de lege aprobat de senatori, ieri.

Este vorba de săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice.

De asemenea, vor fi amendate cerșetoria, dar și deteriorarea, ridicarea sau mutarea, fără drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică și rutieră ori a celor care semnalează existența unui pericol pentru viața persoanelor.

Legea actuală prevede amenzi cuprinse între 200 și 1.000 lei pentru astfel de fapte, iar prin proiectul legislativ sunt prevăzute amenzi între 400 lei și 1.200 lei.

De asemenea, în cazul în care săvârșirea în public de gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora sau aruncarea asupra unei persoane sau construcții cu obiecte de orice fel, cu substanțe inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc, dacă nu au rezultat vătămări ale integrității corporale ori pagube materiale, se produc în instituții de învățământ, sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sancțiunile aplicabile în prezent, cuprinse între 1.000 lei – 3.000 lei, vor fi majorate la sume cuprinse între 2.500 de lei și 4.000 de lei.

Și amenzile pentru cerșetorie sau alarmarea publicului și a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol fără motiv întemeiat, refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale sau lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol, cuprinse, în prezent, între 100 lei și 500 lei vor crește, pragurile fiind între 300 lei și 800 lei.

Sancțiunile aplicate pentru constituirea unui grup în scopul de a săvârși acțiuni ilicite, contrare ordinii și liniștii publice, organizarea sau participarea la jocuri de noroc neautorizate, prostituție sau comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate în magazinele neautorizate vor fi majorate de la 500 – 1.500 lei la 700 lei la 1.800 de lei.

În privința articolelor care prevăd sancționarea celor care provoacă sau participă la scandaluri și la tulburarea liniștii locatarilor în timpul orelor de odihnă, amenzile vor ajunge la sume cuprinse între 700 și 1.800 lei.

Proiectul urmează a fi votat și de Camera Deputaților, iar după publicarea în Monitorul oficial va intra în vigoare.

About Simona Vasile

x

Check Also

Turci opriți cu focuri de armă de polițiștii de frontieră vasluieni la granița cu Republica Moldova

Trei turci și un basarabean au fost opriți cu ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: