Home / Sanatate / Cabinetele medicilor de familie din județ, asaltate de pacienți! Un medic vasluian ne explică diferențele dintre gripă și răceală.

Cabinetele medicilor de familie din județ, asaltate de pacienți! Un medic vasluian ne explică diferențele dintre gripă și răceală.

de Simona MIHĂILĂ

Năvală la ușile cabinetelor medicale din județul Vaslui, fie că este vorba de cele ale medicilor de familie sau ale medicilor specialiști. Vestea că gripa a pus stăpânire pe județ, după ce, la nivel național, a răpus patru oameni i-a făcut pe vasluieni extrem de prevăzători. Teama ca nu cumva să fie contaminați cu virusul gripal și, mai ales insistența cu care epidemiologii îi sfătuiesc pe oameni să se prezinte la medic de la primele simptome, au umplut sălile de așteptare ale medicilor.

”Zilnic, în momentul în care ajung la serviciu, mă așteaptă 70 – 80 de pacienți. Majoritatea cu simptome specifice afecțiunilor respiratorii. În multe cazuri, panica este nejustificată, dar… nu avem ce face. Îi consultăm pe toți, le prescriem medicație sau nu, îi liniștim, le explicăm diferențele dintre gripă și o simplă viroză și le spunem când e cazul să se îngrijoreze”, ne-a declarat unul dintre medicii de familie cu care am discutat.

Medicii spun că, în afară de cei care le bat la ușă în mod justificat, există două categorii de pacienți: una care intră în panică la o simplă durere de gât și alta care se neglijează într-atât încât ajung la medic în stare foarte gravă. Mai există și o altă categorie care își imaginează că antibioticul este un panaceu universal și că autoadministrându-și-l scapă de boală. Ceea ce nu doar că este fals, dar le afectează sistemul imunitar.

Vasluienii trebuie să știe că gripa și viroza pot fi diferențiate chiar și de la primele simptome. Principalul mod de diferențiere a răcelii și gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă și într- un mod mai puțin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă și poate prezenta episoade severe de afectare a organismului.

De foarte multe ori, tusea, strănutul sau durerile în gât nu ne pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau o simplă răceală. Totuși, principalele simptome care fac diferența între cele două afecțiuni sunt:

  • În cazul răcelii – aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap și de gât, urmate de creșterea consistentei mucozităților nazale și modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
  • În cazul gripei – debutul este brusc și violent. Febra, de 39 – 40 de grade, este deseori însoțită de stări de oboseală,tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare și roșu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este și ea prezenta și poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar și după dispariția celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoțite de dureri abdominale și ale oaselor, precum și senzație de usturime a ochilor. Stările de greață și vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua și în alte probleme gastro-intestinale.

”În afară de contextul simptomatologic, diferențele dintre cele două tipuri de afecțiuni se extind și la circumstanțele exterioare organismului. Răceala și gripa sunt provocate de factori distincți. Răceala este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare. Acestea sunt mai puțin puternice decât virusul gripal, care poate proveni în urma unor epidemii. Perioada anului în care ne aflăm – de obicei, răceala poate fi contactată pe tot parcursul anului, în special vara. Gripa, în schimb, este mult mai des întâlnită în intervalul noiembrie”, a explicat medicul Violeta Rusu.

 

About Simona Vasile

x

Check Also

Noutate la DSVSA! Autorizațiile sanitare veterinare pot fi obținute acum și online

de Mihaela NICULESCU Societățile din județul Vaslui care au ...

Ușoară scădere a numărului cazurilor de gripă din județ

Numărul cazurilor de gripă din județ, ca și cel ...

(Update) Posibil risc de apariție a coronavirusului la Bârlad

Update: Medicul de la Spitalul „Elena Beldiman” care a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: