Google+
Home » Invatamant » Profesorii vasluieni, invitați să-și spună părerea online despre modificarea planurilor cadru pentru liceu

Profesorii vasluieni, invitați să-și spună părerea online despre modificarea planurilor cadru pentru liceu

de Mara GRIGORIU

Timp de două săptămȃni, cadrele didactice din județul Vaslui, inspectorii școlari și alte categorii de specialiști pot să-și exprime punctul de vedere cu privire la învățământul liceal. Consultarea publică este organizată online, pe site-ul  www.surveymonkey.com, de către Ministerul Educației Naționale și Institutul de Științe ale Educației.

Profesorii vasluieni care doresc să participe la procesul de consultare publică inițiat de Ministerul Educației trebuie să răspundă la mai multe întrebări care vizează „oportunitatea modificării planurilor-cadru de liceu”, respectiv dacă aceasta este sau nu oportună.

De asemenea, cadrele didactice sunt invitate să-și spună opinia în legătură cu „raportul optim între trunchiul comun obligatoriu și disciplinele la decizia școlii în planul cadru”, respectiv ce consideră de bun augur între un trunchi comun consistent pentru toate filierele, un trunchi comun redus, balansat de o pondere mai mare la decizia școlii, un echilibru între curriculum-ul obligatoriu și posibilitatea școlii de a promova o ofertă adaptată.

O altă chestiune importantă se referă la „ce aspecte ar trebui îmbunătățite cu prioritate în cazul planurilor cadru”, cu variantele de răspuns: abordarea multi și inter-disciplinară, clarificarea statutului disciplinelor din curriculum-ul diferențiat, promovarea unor discipline noi, alături de cele tradiționale, eliminarea unor discipline, ajustarea numărului de ore.

Suplimentar, pe lȃnga răspunsurile propriu-zise, profesorii vasluieni pot face, dacă este cazul, observații și propuneri, în secțiunile special dedicate.

Organizatorii consultării publice recomandă parcurgerea, în prealabil, a celor trei propuneri de plan-cadru supuse dezbaterii, precum și a profilului de formare a absolventului de liceu, documente care pot fi accesate de pe prima pagină a chestionarului online.

Pentru completarea acestuia, nu se solicită date cu caracter personal, iar răspunsurile sunt confidențiale și vor fi utilizate doar în scopul consultării, care nu vizează strict alegerea uneia dintre cele trei variante propuse spre dezbatere, ci găsirea unei soluții optime.

Ministerul Educației Naționale și Institutul de Știinte ale Educației au lansat în dezbatere publică, încă de la sfȃrșitul anului trecut, trei variante privind planurile-cadru pentru învățămantul liceal, filiera teoretică, însă formularul online poate fi completat numai pȃnă la data de 20 februarie. Planurile-cadru pentru învățămantul liceal nu lasă nimic la alegerea elevului, iar schimbările majore pe care le-ar propune cea mai curajoasă dintre cele trei variante sunt eliminarea unei ore de Fizică, eliminarea Limbii moderne 2 la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, introducerea în Trunchiul comun a unei ore de Educația vizuală, la clasele a IX-a și a X-a, respectiv Educație artistică la clasele a XI-a și a XII-a, suplimentarea numărului de ore de Educație fizică, precum și introducerea orelor de Consiliere. Pe lȃngă aceste modificări, se propune dedicarea a mai mult timp pentru studierea materiilor opționale.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: