Home / Administratie / Urgență de grad zero în centrul Bârladului: un nou ghetou își revarsă mizeria și mirosul pestilențial

Urgență de grad zero în centrul Bârladului: un nou ghetou își revarsă mizeria și mirosul pestilențial

de Mihaela NICULESCU

De neimaginat! În zona zero a Bârladului, Blocul nr. 1 al Primăriei Bârlad (fostul bloc al CFR) a ajuns replica faimosului ghetou al orașului, care ne-a umplut de rușine ani și ani la rând și care, în 2009 a fost dezafectat.

Din noua bombă ecologică se revarsă o duhoare incredibilă. Cantități uriașe de gunoaie, încojoară clădirea și o invadează și pe interior. Rozătoarele colcăie în voie. Fațada blocului este distrusă, iar pe alocuri clădirea a fost decopertată intenționat de inconștienți. Palierele, în special de la parter și etajul unu, sunt atât de pline de mizerie și mirosuri grele, încât că nu pot fi tranzitate de persoane din exterior fără a-și acoperi căile respiratorii. Pereții sunt jupuiți, murdari, crăpați, îmbibați de reziduri lichide, urină.

Intrarea imobilul insalubru este un adevărat act de curaj, întrucât sunt locuințe în care nu poți sta mai mult de câteva secunde de mirosului de pisici și al gunoaielor depozitate ca la ghenă, chiar în locuințe.

Geamurile holului sparte de ani de zile au fost înlocuite cu cartoane prin care șuieră vântul și prin care pătrunde mirosul infect de gunoaie împuțite aruncate de chiriași în spatele blocului. Întocmai ca și sălbaticii de la fostul ghetou procedează și cei mai mulți chiriași ai blocului CFR, care aruncă gunoiul direct pe geam. Nu există nicio jenă, nicio barieră. Nu se poate vorbi de bun-simț, acest termen este complet străin de priveliște îngrozitoare și de atitudinea majorității locatarilor acestui bloc. Aceștia nu simt nevoia nici măcar de apă curentă.

Inițial, blocul a fost construit cu baie comuna pe hol, dar instalațiile au fost distruse, smulse, iar parte din țevi chiar vândute de chiriași. Evident, apa nu curge. Uneori, când au chef, unii cara de la pompă ca să arunce în closete.

Deși ei sunt autorii iadului în care locuiesc, pretențiile și acuzațiile curg gârlă.

„Să vină primaria să vadă cum trăim ca animalele. Nu avem apă la baie și trebuie să ne chinuim în fiecare zi să carăm apă cu bidoanele. Noi vrem să ni se pună apă la baie, pentru că o vom plăti. Suntem multe persoane în cameră, printre care și copii și este greu să-i spăl și să-i țin curați. O să ne mănânce păduchii și tifosul dacă mai stăm în așa condiții”, a declarat o chiriașă a blocului.

Locatarii, pe care nu-i deranjează să arunce gunoiul pe geam, sunt revoltați că autoritățile nu s-a ocupat de igienizarea clădirii și a subsolului, unde colcăie șobolanii și gândacii.

„Intr-o dimineață când am intrat la baie am văzut un șobolan atât de mare încât m-am speriat și l-am rugat pe soțul meu să cumpărăm otravă de rozătoare Am dat și pe moment nu am mai văzut șobolani, dar oamenii spun că la subsol e îngrozitor. Vin de la primărie o dată pe an să deratizeze dar cred că soluția e apă de ploaie, nu prea are efect. Pe lângă șobolani avem și gândaci”, a mai spus un alt chiriaș

Invazia de gândaci roșii a dat peste cap repartitoarele de încălzire

În urmă cu câțiva ani, când au fost înlocuite repartitoarele de gaz, reprezentanții CUP Bârlad au găsit în aparate gândaci și ouă ale acestora. Gândacii roșii extraplați și-au făcut culcuș în repartitoare și le-au defectat.

Datoriile pe care chiriașii noului ghetou le au pentru căldura furnizată, dar și pentru apă sunt astronomice. O parte dintre chiriași plătesc la paușal, dezinteresați fiind de apometru individual. Aceștia sunt și cei mai recalcitranți când le vin facturile la apă cu sume mari și refuză să le plătească invocând lipsa condițiilor la grupul sanitar comun.

Jumătate dintre locatari locuiesc ilegal

Blocul CFR are 64 de camere, iar cei mai vechi chiriași, unii chiar din 1997, aproape că nu-și mai cunosc vecinii, întrucât dinamica închirierii a fost una amețitoare în ultimii ani. Unii stau cu acte în regulă, alții figurează doar în contract dar nu locuiesc acolo, alții stau în mod abuziv, iar alții au primit acordul Primăriei de a sta în imobil, dar fără a li se elibera actul de repartiție. Aceștia din urmă se pot eschiva în a-și plăti datoriile la apă, energie termică și lumină, întrucât neavând un act care să ateste că sunt chiriași, nu au cum să fie trași la raspundere.

Situația foarte încâlcită care a scăpat de sub control, nu pare a fi o prioritate pentru Primărie. Instituția tot ”amenință” că din martie va da armata jos din pod și că îi va evacua pe ”aborigeni”. Pentru asta, reprezentanții primăriei adunați într-o comisie, în frunte cu primarul Dumitru Boroș, vor fi nevoiți să poarte un costum de protecție și să meargă din locuință în locuință pentru a afla cât de legal stau chiriașii, cât de mult au distrus locuința și cât de inconștient au spart pereții pentru un confort mai bun.

În urmă cu câțiva ani, acest imobil a făcut parte dintr-un program pilot de reabilitare termică cu fonduri guvernamentale, program în care doar opt blocuri din țară au fost incluse. Clădirea a fost renovată, dotată cu cea mai performantă centrală termică din Bârlad, pereții anvelopați, ferestre și uși înlocuite cu unele din termopan. Totul arăta ca la carte, pentru ca numai după un an să fie complet devastat.

Bani aruncați, autorități indiferente. Dacă edilii bârlădeni nu vor lua grabnic măsuri, în scurt timp problema va avea drept unică soluție cea de care a avut parte blocul G1, celebrul ghetou al orașului. Respectiv, construirea altor locuințe. Ceea ce nu ar fi de dorit, din respect pentru bârlădenii de bun-simț care așteaptă de zeci de ani un acoperiș deasupra capului și care, spre deosebire de inconștienții de la blocul CFR, nu au  nicio șansă.

About Simona Vasile

One comment

  1. completare la articolul de mai sus : acolo s-a format si un cuib de infractori care terorizeaza atat zona cat si orasul este un fel de scoala pentru micii infractori si un market de etnobotanice ! asteptam reactii si masuri din partea autoritatilor .

x

Check Also

Patronul unei firme de întreținere lifturi, prima victimă în județul nostru a COVOD-19. Bărbatul fusese în vacanță în Turcia

Un om de afaceri, deținător al celei mai importante ...

Primul deces provocat de COVID-19 în județul Vaslui

Un bărbat în vârstă de 71 de ani din ...

APIA Vaslui: Cererile unice de plată se depun online

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: