Google+
Home » Invatamant » Vorbitul în public, inteligența emoțională și orientarea în carieră – teme principale în cadrul taberei RYLA, unde au participat 70 de elevi excelenți din Bârlad

Vorbitul în public, inteligența emoțională și orientarea în carieră – teme principale în cadrul taberei RYLA, unde au participat 70 de elevi excelenți din Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Aula Colegiului Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute a treia ediție a taberei RYLA, organizată de membrii clubului Rotary, atât pe plan național cât și pe plan internațional. Dacă la edițiile anterioare trainerii au prezentat o singură temă, de această dată cei prezenți în sală, elevi ai liceelor bârlădene, au putut asista la prezentarea a patru teme de interes pentru ei, aflați la început de drum în viață: Inteligența emoțională, Pregătirea și orientarea în carieră, Comunicarea interculturală și Vorbitul în public.

Cel care s-a aflat în mijlocul tinerilor interesați să participe la tabără a fost Tudor Popescu, profesor universitar, membru al Clubului Rotary Pitești și trainer în cadrul The Kings Speech Agency Pitești. Cei aproape 70 de elevi participanți la tabăra RYLA au manifestat un interes deosebit față de temele discutate, întâlnirea fiind interactivă, desfășurată într-un cadru relaxant și colocvial. Public Speaking (Vorbitul în public), un subiect foarte important, a fost reluat și cu ocazia celei de-a treia ediție a taberei RYLA, după ce fusese dezbătut și anul trecut.

„Programul pe care îl derulează Clubul Rotary este un program pilot, iar Bârladul este al treilea oraș din țară în care este implementat. Este pentru prima oară când ajung la Bârlad și constat cu bucurie că tinerii din liceele de aici sunt deosebiți, cu potențial. Ca trainer, nu fac altceva decât să ajut elevii să vorbească mai bine în public, să înțeleagă că posibilitatea lor de a se exprima este șansa lor de a fi, de a se reinventa permanent. La urma urmei, este șansa lor de a reuși în viață, inclusiv în carieră, a declarat pentru Est News Tudor Popescu.

Cosmin Sava, membru INTERACT Bârlad (Grupul Tinerilor Rotarieni) a participat pentru a doua oară la această tabără, unde și-a consolidat și mai mult cunoștințele în domeniul Public Speaking, dobândite la cea de-a doua ediție.

„Tabăra de anul trecut mi-a fost de un mare ajutor. Am reușit să încep să învăț cum să vorbesc în public, pentru a fi cât mai ascultat de cei din jur. Este foarte important să îți controlezi emoțiile și să reușești să-ți structurezi un discurs. E un câștig pentru mine, pentru că sunt convins că toate cunoștințele acumulate în această tabără mă vor ajuta pe viitor”, a declarat Cosmin.

Pe lângă tema vorbitului în public trainerul taberei RYLA din Bârlad le-a vorbit elevilor și despre inteligența emoțională, dar și despre pregătirea și orientarea în carieră. Acesta a ținut să atragă atenția auditorului că alegerea carierei este foarte importantă, de aceea trebuie făcută în cunoștință de cauză. Elevii de vârsta liceului trebuie să se informeze din timp asupra tuturor detaliilor legate de domeniul pe care doresc să se axeze.

Este indicat ca înainte să urmeze o formă de învățământ superior să meargă și să viziteze facultatea respectivă, să ceară informații despre obiectele care le vor studia, despre calitatea profesorilor, adică să fie pregătiți din timp cu ce îi așteaptă. Altfel, vor avea neplăcuta surpriză de a constata că au ajuns într-o facultate care nu îi satisface și vor pierde timp încercând să se reorienteze, a mai spus Tudor Popescu.

Acesta a abordat și tema Comunicării Interculturale, subliniind că în acest moment trăim într-o lume multiculturală, iar viața îi va duce pe mulți dintre tinerii de liceu români în alte țări, cu alte culturi, sau în companii din România în care lucrează cetățeni de naționalități diferite, cu obiceiuri, stiluri de viață și culturi diferite.

Elevii au ascultat cu interes recomandările trainerului, care le-a explicat că pentru a reuși să comunice într-o astfel de lume diversificată cultural e nevoie de cultivarea inteligenței emoționale și a adaptabilității. Conform studiilor făcute, elevii care se află acum în liceu vor avea, spun specialiștii, 15 profesii și 15 locuri de muncă în diverse orașe și țări. De aceea, ei trebuie să fie pregătiți încă de pe băncile școlii, pentru ceea ce îi așteaptă, ori, tabăra RYLA este o modalitate de orientare a tinerilor.

„Tabăra din acest an a atras 70 de elevi, șase de la fiecare liceu din Bârlad, iar jumătate din cei prezenți fiind membri INTERACT. Concret, la ediția a III-a a taberei RYLA au fost prezenți de două ori mai mulți elevi decât în primele ediții la un loc. Sunt convins că trainerii care i-au pregătit le-au fost de un mare folos. Cred, de asemenea, că acești elevi vor reuși să aibă cariere frumoase, bazate pe studiu, pe valori și principii morale sănătoase și că vorbitul în public nu le va ridica probleme în viață. În organizațiile, forurile naționale și internaționale, unde presimt că unii dintre ei vor ajunge, se vor descurca destul de bine. Aceasta este cea mai mare răsplată pentru clubul Rotary Bârlad, care i-a sprijinit, a declarat Vali Popa, președintele clubului Rotary Bârlad.

Alături de acesta au fost prezenți și Florin Barbu și Liliana Filip, membri ai Clubului Rotary Bârlad.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: