Home / Administratie / Cea mai nouă ”afacere” a conducerii Bârladului: peste 200.000 de euro pentru niște ruine pe care nu le vrea nimeni, la periferia orașului

Cea mai nouă ”afacere” a conducerii Bârladului: peste 200.000 de euro pentru niște ruine pe care nu le vrea nimeni, la periferia orașului

de Simona MIHĂILĂ

Peste 200.000 de euro, adică aproape 10 miliarde de lei vechi, au luat autoritățile Bârladului din vistieria prăpădită a orașului ca să cumpere o ruină pe care nu o voia nimeni, la marginea orașului. ”Afacerea” a fost propusă de primarul Dumitru Boroș și aprobată printr-o simplă, rapidă și suspectă ridicare de mână de consilierii PNL și PSD, la mijlocul lui decembrie, în preajma sărbătorilor, când prea puțini mai erau atenți la toate câte fac și desfac mai-marii din fruntea urbei.

Clădirea aparține SC PIPS SA Bârlad, firmă aflată în insolvență, vânzarea fiind făcută prin executor, în scopul acoperirii datoriilor către terți, inclusiv la bugetul local. Culmea este că terenul de sub zidurile părăsite cumpărate atât de scump, singurul care ar fi putut valora ceva, este proprietatea Primăriei Bârlad.

Practic, în loc să profite și să negocieze prețul acelor ziduri pe care nimeni nu s-a legat la cap să le cumpere, ținând cont că, pe de o parte, nu ar fi putut fi luate cu tot cu pământul de dedesubt, iar pe de alta, că necesită consolidare și reconfigurare, autoritățile Bârladului au bătut palma și au deșertat sacul cu bani. Că doar nu sunt ai lor!

Primarul Boroș (avocatul!) i-a ”convins” pe consilieri să-i voteze geniala idee de afacere pentru firavul argument că există o adresă din partea Sindicatului polițiștilor locali prin care acesta solicită un nou sediu. Zdrâng, scoală-te să-ți cânt! Niciunul dintre consilierii locali cu care am vorbit nu a văzut respectiva adresă, dar l-au crezut pe cuvânt pe Boroș. Așa cum sunt siguri că și Sindicatul polițiștilor locali există aievea, deși nu au verificat!

Ce vor face cu ruinele proaspăt cumpărate, ridicate de alții pe terenul Bârladului? În starea în care sunt, nu se poate face nimic. Singura soluție este ca grămada de aleși locali – isteți foc – să mai cheltuie din banii noștri de două-trei ori (cel puțin) suma plătită deja, ca să le reabiliteze. Cu excepția câtorva încăperi mai de Doamne-ajută, care adăposteau birourile defunctei firme PIPS, noua ”afacere” a primăriei locale mai include și o ditamai hala degradată și nefuncțională. Și aceea trebuie refăcută pentru a putea fi folosită. Suma necesară ar putea fi peste puterile unui oraș ca Bârladul, dar nu se știe cât deoarece consilierii PSD și PNL, la semnalul lui Boroș au votat fără a solicita o evaluare. Exact cum ar fi făcut, cu siguranță, și un școlar din clasa a doua!

 

Și cu terenul nostru, și cu banii luați. Pentru Boroș și Consiliul Local, e perfect așa!

Pentru a înțelege pe deplin minunata afacere încheiată recent de cei pe care i-am ales să ne administreze averea publică, ne invităm cititorii la un exercițiu de imaginație: vreți să clădiți o casă pe un teren proprietatea dumneavoastră personală, pe care există deja o magazie ridicată de un fost chiriaș. Chiriașul nu mai are nevoie de respectiva construcție și o scoate la vânzare, însă nimeni nu o cumpără, evident, pentru simplul motiv că terenul de dedesubt este al altcuiva. Ca niște oameni cu scaun la cap, care nu știu cum să-și mai drămuiască bănuții ca să le ajungă, cum veți proceda? Cu toată compasiunea pentru necazul fostului chiriaș, îi cereți să elibereze terenul, ca să scăpați de chinul de a vă ploua în cap, sau îi cumpărați magazia degradată, pe care nici el nu o mai poate folosi, cu aceeași sumă de bani cu care v-ați fi putut ridica locuința, conștient fiind că terenul de sub aceasta vă aparține?

Cum bine v-ați dat seama, aleșii noștri locali, cei cărora le plătim leafa lună de lună ca să ne servească și să ne protejeze interesele noastre (nu ale altora) au decis să opteze pentru a doua variantă!

E inutil să mai spunem ceea ce orice bârlădean o știe: cu dublul sumei pe care a oferit-o în schimbul ruinelor de pe strada Gândirii nr. 61 (la marginea cartierului Munteni, în vecinătatea șesului) municipalitatea locală ar fi putut construi de la zero o clădire de bun simț care să găzduiască cei câțiva angajați ai Poliției Locale (cei mai mulți urmând a-și face serviciul pe teren, nu la birou, nu-i așa?). Și tot nu s-ar fi cheltuit atâția bani cât urmează a fi cheltuiți pentru achiziția și reabilitarea ruinelor.

Am mai aflat că nu doar Poliția Locală ar vrea birouri noi, ci și Compania de Utilități Publice (CUP) Bârlad (care stă cu chirie, actualmente). E de la sine înțeles că SC CUP este liberă să-și rentabilizeze serviciile în așa fel încât să producă bani pentru nevoile proprii, fără a mai sta la mâna bugetului orașului. Nu trebuie decât să pună în aplicare legislația care nu doar că îi permite, ci o și obligă, să facă bani din gunoiul menajer. Cel pe care îl vedem la tot pasul, oriunde am întoarce capul.

 

About Simona Vasile

x

Check Also

”Pandemie” demografică. Județul Vaslui a pierdut în ultimii șapte ani nu mai puțin de 11.746 persoane

de Dănuț CIOBANU  Evoluția demografică a județului Vaslui din ...

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă ...

A știut Boroș de decizia luată de Minister de transformare a spitalului din Bârlad in spital suport de tratare a pacientilor cu Covid-19?

Comunicat de presa     Deputat Adrian Solomon Organizatia ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: