Google+
Home » Justitie » Piedică în calea violenței în familie din județul Vaslui꞉ ordinul de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu

Piedică în calea violenței în familie din județul Vaslui꞉ ordinul de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu

Vasluienii care sunt victime ale violenței domestice au legea de partea lor prin noile măsuri adoptate recent de Guvern, cu privire la protejarea imediată a persoanei agresate și înlăturarea agresorului. Este, în sfârșit, o veste îmbucurătoare pentru sănătatea și securitatea a sute de vasluieni, în special femei și copii, care îngroașă statisticile sumbre din județul nostru, în care anual escaladează numărul cazurilor de violență domestică.

Potrivit noului document aprobat de Guvern, care reglementează Ordinul de protecție provizoriu (OPP), polițiștii vor putea să intervină rapid în situațiile de pericol iminent pentru integritatea fizică a victimei violenței domestice și să înlăture de îndată agresorul din domiciliu.

Mai exact, polițistul va avea nu doar dreptul, ci și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în imobil, chiar și cu forța, și să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate.

Ordinul de protecție provizoriu va fi emis în baza unei Fișe de risc, prin care polițistul va stabili gradul de pericol, în baza evaluării de la fața locului. Dacă riscul pentru victimă este crescut sau foarte crescut, polițistul va emite OPP, prin care pot fi dispuse o serie de măsuri concrete pentru agresor. Printre acestea se numără: evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității OPP; stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz); confiscarea cheilor, eventual a armelor, dacă este cazul.

Închisoarea de la 1 lună la 1 an pentru agresorii care încalcă ordinul de protecție provizoriu

Atȃt Ordinul de protecție cȃt și Ordinul de protecție provizoriu vor fi monitorizate de polițiști, iar nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituie infracțiune, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 lună la 1 an.

Pe durata procesului de monitorizare, polițiștii au obligația să facă verificări permanente, prin toate mijloacele, în vederea respectării măsurilor dispuse pentru agresor (vizite la domiciliu, culegere de informații de la vecini, serviciul victimei, școală, după caz). Totodată, cade în sarcina polițiștilor să informeze agresorii cu privire la OPP și să îi îndrume către un serviciu social specializat pentru găzduire și consiliere.

Noile reglementări obligă agresorul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere (brățară electronică), în condițiile în care acesta a fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; sau dacă i-a fost interzisă deplasarea în anumite localități sau zone determinate, pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic.

Utilizarea sistemului de supraveghere electronică este posibilă dacă victima și, după caz, membrii familiei acesteia își exprimă acordul ca agresorul să poarte un astfel de sistem, care permite verificarea respectării obligațiilor pe care acesta le are.

Măsurile recent adoptate de către Guvern urmăresc îmbunătățirea sprijinului acordat victimelor violenței domestice, prin asigurarea unei intervenții imediate și coerente. Normele, metodologiile și procedurile vor fi elaborate prin legislația secundară, aceasta urmând să fie reglementată printr-un Ordin comun al MMJS și MAI.

Potrivit IGPR, tabloul statistic în domeniul violenței în familie, pentru anul 2017, este unul negru. Au fost înregistrate nu mai puțin de 20.617 victime ale violenței în familie, dintre care 84 de persoane agresate au decedat. Instanțele au emis peste 3000 de ordine de protecție, dintre care 1011 au fost încălcate. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: