Home / Invatamant / Din lipsă de elevi se închid școlile și grădinițele. Pentru anul școlar 2018 – 2019 s-a anunțat deja închiderea a 13 școli și 12 grădinițe.

Din lipsă de elevi se închid școlile și grădinițele. Pentru anul școlar 2018 – 2019 s-a anunțat deja închiderea a 13 școli și 12 grădinițe.

În ultimii cinci ani, la nivelul județului Vaslui, populația școlară a scăzut foarte mult, lucru care a dus la închiderea a 84 de școli și 75 de grădinițe, dintre care doar 19 au fost redeschise. Nimic nu pare să se schimbe, iar pentru anul școlar următor s-a anunțat deja închiderea a 13 școli și 12 grădinițe.

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, s-a întâlnit ieri cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, conducerea ISJ Vaslui și mai mulți primari, tema discuției fiind legată de comasările făcute la nivelul unităților de învățământ, din cauza numărului redus de elevi.

Pentru anul școlar 2018-2019 la nivelul județului Vaslui sunt propuse la învățământul primar un număr de 393 clase în regim simultan din totalul de 1.072 de clase. La învățământul gimnazial s-au propus un număr de 53 clase în regim simultan din totalul de 818 clase. Acest fenomen se datorează scăderii populației școlare. Vor fi închise grădinițele din Bălteni Deal, Leoști, Dobroslolvești, Dumbrăveni, Satu Nou, Știoborăni, Gara Roșiești, Rășcani, Pochidia, Armășeni, Răduiești și Bârlad (Grădinița cu Program Normal nr. 1). Vor avea aceeași soartă și școlile din Orgoiești, Sauca, Stroiești, Delea, Fântânele, Broșteni, Podu Oprii, Rășcani, Benești, Ivești, Răduiești, Albești și Poiana.

 Grădinița cu program normal nr. 1 din Bârlad funcționează în aceeași clădire cu Grădinița nr. 17 din municipiu, iar grupele și copii s-au transferat la Grădinita nr. 17. Elevii de la Școala primară, sat. Orgoiești s-au transferat la Școala Primară din satul Vișinari, clădirea școlii fiind degradată și nu prezintă siguranță în funcționare.

Copiii, respectiv elevii de la unitățile școlare propuse pentru ca în anul școlar 2018-2019 să fie închise, vor fi transportați cu microbuzele școlare la cea mai apropiată unitate școlară din comunitatea respectivă.

“În anul 2012 erau în județ 78.920 elevi, iar acum avem înregistrați 66.338 de elevi. Scăderea populației școlare a avut un ritm accelerat. Avem cu 12.582 de elevi mai puțin și s-au redus 339 de clase. Din păcate, perspectivele demografice sunt sumbre. Noi am pledat permanent pentru redeschiderea unităților, acolo unde este cazul și unde evoluția demografică permite acest lucru”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general școlar.

Reprezentanții sindicatelor au criticat faptul că infrastructura școlară în orașe și municipii nu este exploatată în mod corespunzător.
“Avem unități supraaglomerate, cu clase de 35 – 36 de elevi, care învață în două schimburi, avem școli în care se învață numai dimineața și nici atunci nu sunt utilizate toate sălile de clasă. Consiliile locale ar trebui să fie mai atente în propunerile pentru rețeaua școlară, astfel încât infrastructura școlară să fie utilizată în mod optim. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă și trebuie văzut ce se poate face astfel încât să ajungem în situația normală a țărilor occidentale, în care elevii să învețe doar dimineața, sau cu preponderență dimineața. Cred că ar trebui regândită situația privind modul de întocmire a planurilor de școlarizare”, a declarat Sorin Țiplea, liderul Sindicatului “Didactica” Vaslui. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Concurs de tradiții și obiceiuri de iarnă, la Școala nr. 1 din Gherghești

Au venit colindătorii la Gherghești! ...

Bazinul de înot și polo din municipiul Vaslui intră la proiectare

Proiectul construcției unui bazin de ...

O troiță nouă, dedicată eroilor Revoluției din 1989, sfințită în Cimitirul ”Eternitatea” din Vaslui

O troiță nouă, dedicată eroilor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: