Home / Social / Suntem săraci: județul Vaslui, codaș la numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori

Suntem săraci: județul Vaslui, codaș la numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori

Deși mașinile sufocă aproape orice stradă și orice colțișor de asfalt din județ, Vasluiul se află pe ultimul loc în clasamentul național care inventariază mărimea parcurilor auto din fiecare județ, cu 175 de mașini înmatriculate la mia de locuitori. Capitala conduce detașat acest top, cu 579 de mașini la mia de locuitori, fiind urmată de județele Timiș și Arad, cu mai mult de 340 de automobile pe cap de locuitor, adică dublu față de Vaslui.

Numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori reprezintă un indicator clar al nivelului de trai. Conform statisticilor Eurostat, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința acestui indicator, astfel că nu e de mirare faptul că județul Vaslui, cel mai sărac județ din cea mai săracă zonă a Uniunii Europene, este codaș la numărul de înmatriculări.

La finalul anului trecut, parcul auto național număra aproape 6 milioane de autoturisme, în creștere față de 2016 cu 526.000 de mașini. Trist este că, din totalul automobilelor înmatriculate, 63% au o vechime mai mare de 12 ani, semn că puterea de cumpărare reală a românilor nu a crescut, ci numai nivelul creditelor bancare.

Clasamentul județelor unde s-au înregistrat cele mai multe cereri de înmatriculare, în cursul anului trecut, este condus autoritar de București, cu aproximativ 1,058 milioane de mașini, respectiv 579 la mia de locuitori. În top se regăsesc și județe precum Timiș (240.300 mașini), Cluj (234.100 mașini), Constanța (224.800 mașini) și Prahova (216.300 mașini).

Județele cu cele mai puține autoturisme înmatriculate în 2017 au fost: Covasna, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Tulcea, cu puțin peste 50.000 mașini.

La nivel de județ, cele mai mari creșteri ale parcurilor de autoturisme s-au înregistrat în Capitală (un plus de 54.200 mașini față de anul precedent), Constanța, Timiș, Dolj și Suceava (cu creșteri de la 23.000 la 18.600 mașini).

Vasluienii, săraci și mai mult pietoni

Media națională a autoturismelor înmatriculate la mia de locuitori a fost, anul trecut, de 305, în creștere față de 2016 cu 28 de automobile. Totuși, numai Capitala și alte 11 județe se situează peste media înregistrată în 2017. Vasluiul este pe ultimul loc, cu 175 de mașini înmatriculate la mia de locuitori, iar în fața lui se află județe precum Călărași (176), Botoșani (184), Teleorman (192), Giurgiu și Iași (fiecare cu câte 208 mașini).

Între timp, județele Timiș, Arad, Cluj, Brașov, Constanța, Argeș și Sibiu își dispută primele locuri din clasament, după București, cu peste 300 de automobile înregistrate la mia de locuitori.

Topul realizat de site-ul analizeeconomice.ro indică și două situații surprinzătoare. Este vorba despre județele Ilfov și Prahova, care se află sub media națională în ceea ce privește numărul de automobile înmatriculate pe cap de locuitor, și de județul Iași, poziția slabă a acestuia fiind un real semn de întrebare, în comparație cu județele din Moldova. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Motociclist rănit grav într-un accident, pe E 581, în apropiere de Bârlad

Un tânăr de 30 de ...

270 de locuri de muncă vacante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

În cadrul Bursei locurilor de ...

La Iana, un șofer băut a accidentat grav un pieton și mai beat

Un șofer cu o alcoolemie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: