Google+
Home » Administratie » Alți patru copii neglijați, din mediul rural, au fost scoși din familie. Doi, deși minori, deja au încălcat în mod repetat legea

Alți patru copii neglijați, din mediul rural, au fost scoși din familie. Doi, deși minori, deja au încălcat în mod repetat legea

de Mihaela NICULESCU

Ieri dimineață, la prima oră, patru minori din satul Unțești, comuna Bogdănești, au fost luați din familia naturală, după ce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui (DGASPC) a sesizat instanța cu privire la necesitatea instituirii urgente a unei măsuri de protecție specială a acestora. Cei patru copii, toți băieți, cu vârste între nouă și 17 ani, au fost neglijați sistematic de părinți, din toate punctele de vedere, agresați emoțional, trăind într-un mediu total neprielnic dezvoltării lor.

Cazul familiei era cunoscut asistentului social, care îl și monitoriza, dar de îndată ce problemele au început să devină tot mai grave, a fost cerut ajutorul DGASPC.

Cei patru copii din satul Unțești se aflau în situație de risc, astfel încât se impunea separarea lor de familie. Întrucât părinții nu au fost de acord cu acest lucru, s-a apelat, conform procedurii, pentru obținerea ordonanței președințiale. Aceasta a fost pusă în executare silită ieri și a decurs

 fără probleme. Copiii se află acum în servicii rezidențiale ale DGASPC”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Copiii, care au fost luați din familia naturală în prezența jandarmilor și executorului judecătoresc, au o poveste de viață tristă, care îi va marca toată viața.

Acești copii au văzut de când se știu în casa lor numai violență. Părinții se certau tot timpul, tatăl a fost închis pentru furt și în cele din urmă au ajuns și ei să fure, iar doi dintre ei au nenumărate dosare penale. Mama i-a părăsit, iar tatăl a încercat să se sinucidă, turnându-și benzină pe corp și dându-și foc în prezența copiilor. Acesta se află acum în comă la București, iar mama copiilor s-a întors acasă, dar fără a-și schimba comportamentul față de minori. Copiii sunt în centre speciale și beneficiază de asistență psihologică, evaluare comportamentală și medicală”, a declarat Ionuț Brătianu, șeful CPRUCANE.

Minorii cu vârste de 15 și 17 ani au pe numele lor nenumărate dosare penale, pentru că au fost surprinși furând din locuințele consătenilor, din beciuri și din căruțe, iar șansele lor de reabilitare sunt oarecum scăzute. Șanse mari însă au ceilalți doi frați mai mici.

Noi, Primăria, am ajutat cât am putut această familie necăjită, dar cu mari probleme de comportament și certată cu legea. Acum câteva luni am introdus în Centrul de zi inaugurat în comună copiii mai mici ai familiei, considerându-i o prioritate. Le-am oferit masă caldă în fiecare zi și condiții de cazare bune. Am ajutat în repetate rânduri familia cu lemne și alte produse, dar situația a scăpat de sub control și au trebuit să intervină organele în măsură să decidă soarta acestor copii. Noi suntem pentru rămânerea copiilor în familie, dar sunt și cazuri în care acest lucru nu se poate și atunci soluția cea mai bună pentru ei este internarea în centrele specializate ale DGASPC. Cei mici au o șansă mare de reabilitare, lucru care ne bucură, pentru că altfel s-ar fi pierdut”, a declarat pentru Est News Ion Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: