Home / Sanatate / Biochimiștii, biologii și chimiștii din laboratoarele de stat din Bârlad – memoriu la minister pentru salarii mai mari

Biochimiștii, biologii și chimiștii din laboratoarele de stat din Bârlad – memoriu la minister pentru salarii mai mari

de Mihaela NICULESCU

Nemulțumire mare în rândul biologilor, chimiștilor și biochimiștilor din Bârlad, angajați în sistemul sanitar public. Discriminările salariale dintre aceștia și asistenții și medicii care lucrează în laboratoare i-au determinat să ia atitudine.

S-au solidarizat cu colegii lor din țară și au întocmit un memoriu, pe care l-au înaintat Ministerului Sănătății, respectiv ministrului Sorina Pintea. Memoriul, realizat prin intermediul Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) a ajuns și în fața câtorva demnitari din județul Vaslui. Aceste categorii profesionale doresc să își rezolve problema inechităților introduse de Legea salarizării unice 153 / 2017, în care biologii, chimiștii și biochimiștii nu au fost incluși pentru a beneficia de majorarea cu 100% a salariilor, începând cu 1 martie 2018, la fel ca ceilalți colegi ai lor, asistenți medicali sau medici de laborator. Specialiștii aceștia nu sunt supărați pe colegii lor, ci pe cei care au inițiat această lege, care produce nemulțumire în rândul specialiștilor de laborator.

Conform simulărilor realizate de OBBCSSR, dacă vor crește numai salariile asistenților medicali din sistemul sanitar public cu 100%, la 1 aprilie vor fi încălcate principiile pe care a fost constituită legea salarizării în sistemul sanitar public privind nivelul studiilor și principiul ierarhizării pe verticală, deoarece salariul unui angajat biolog, chimist, biochimist, va fi egal sau foarte puțin crescut față de cel al angajatului subordonat (asistent medical, care i se subordonează prin fișa postului)”, se menționează în memoriu.

Biologii, chimiștii și biochimiștii din sistemul sanitar au dreptul și obligația de a parafa rezultatul analizelor medicale, asumându-și întreaga responsabilitate pentru analizele medicale furnizate medicilor și pacienților. Spre deosebire de aceștia, asistenții nu au acest drept, conform legii în vigoare, acest drept este prevăzut în sistemul sanitar numai pentru medici, biologi, chimiști și biochimiști.

Angajații laboratorului din ambulatoriul Spitalului de urgență „Elena Beldiman” Bârlad speră totuși, alături de colegii lor din județ și din țară, să fie emisă o ordonanță de urgență, prin intermediul căreia să le fie și lor majorate salariile începând cu 1 martie 2018.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: