Google+
Home » Administratie » Salvați banii Bârladului din mâinile nechibzuiților! Clădire răscumpărată de primărie cu un preț de șapte ori mai mare față de cât i-o vânduse aceluiași proprietar!
Vedeți această clădire? Primăria a cumpărat-o cu 300.000 de lei de la proprietarul căruia i-o vându-se cu cca 40.000 de lei

Salvați banii Bârladului din mâinile nechibzuiților! Clădire răscumpărată de primărie cu un preț de șapte ori mai mare față de cât i-o vânduse aceluiași proprietar!

de Simona MIHĂILĂ

O nouă fistulă financiară își cască gura la Bârlad, amenințând bruma de bani publici ce ar trebui să asigure subzistența orașului. După afacerea ruinelor parafată la

Vedeți această clădire? Primăria a cumpărat-o cu 300.000 de lei de la proprietarul căruia i-o vându-se cu cca 40.000 de lei

sfârșitul anului trecut, când autoritățile locale au decis să cumpere cu peste 200.000 de euro o ruină pe care nimeni nu a vrut-o, ridicată pe pământul bârlădenilor de către SC PIPS, urmând a cheltui cel puțin încă pe atât pentru a o face funcțională, primarul Dumitru Boroș e pe cale să finalizeze o afacere la fel de păguboasă.

Având votul consilierilor PNL și al prietenilor consilieri de la PSD, la sfârșitul lui 2016 a fost cumpărată, pe Bulevardul Epureanu, o clădire aflată tot în paragină, în care a funcționat cândva o centrală termică. Aproape 300.000 de lei (adică 3 miliarde de lei vechi) au zburat din bugetul local pentru a achita acea clădire. Ca o ironie, proprietarul care a vândut clădirea o cumpărase, cu doar câțiva ani înainte, de la Primăria Bârlad cu suma de aproximativ 40.000 de lei (400 milioane de lei vechi).

Pe scurt, vechea conducere a Bârladului a vândut imobilul cu 400 de milioane de lei vechi, iar actuala conducere a răscumpărat-o cu 3 miliarde de lei. Între timp, clădirea nu a avut parte de nicio lucrare de reabilitare, fiind, practic, o ruină, atât în momentul vânzării, cât și al răscumpărării. Suntem în filmele cu proști? Nu, suntem la Bârlad!

 

Dar nu s-a terminat: mai trebuie o grămadă de bani! Pentru aceeași clădire!

Și țineți-vă bine! Într-un dispreț profund față de banul nostru, strâns din taxele și impozitele pentru achitarea cărora cei mai mulți bârlădeni își rup de la gură și își neglijează sănătatea, aleșii noștri nu se opresc aici. Pentru ca respectiva clădire  (250 mp) să devină funcțională, primarul Dumitru Boroș a anunțat că mai este nevoie de alte peste 730.000 de lei (circa 165.000 de euro). Ca sa justifice această sumă, Boroș a prezentat în fața Consiliului Local Bârlad, la ședința din ianuarie, o documentație tehnică realizată de o firmă de proiectare tocmită și plătită tot din bugetul local.

Urgența ar fi că aici ar trebui să se mute Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei, care necesită un spațiu mai mare decât cel pe care îl ocupă acum.

Consilierii PSD au votat împotriva proiectului de hotârâre privind alocarea celor 730.000 de lei, așa că acesta nu a fost adoptat. Deocamdată! Boroș a anunțat deja că se pregătește să îl supună iarăși dezbaterii consilierilor, iar de această dată e foarte optimist că pesediștii îl vor aproba. Nici nu ar fi de mirare! În spiritul fructuoasei colaborări PSD-PNL din 2016 încoace, pesediștii și liberalii vor negocia, poate, și acest proiect. Pe principiul ”noi v-o dăm pe asta, dacă voi ne-o dați pe cealaltă”.

Așa cum au făcut (cel puțin!) în cazul cumpărării ruinelor SC PIPS, de care pomeneam la începutul articolului. Bârladul va plăti pentru niște încăperi și o hală degradată peste 200.000 de euro. Și măcar de le-ar putea folosi. Autoritățile locale nu au făcut nici cel mai mic efort de a negocia prețul, deși terenul de sub aceste clădiri este al nostru, al Bârladului. Ca un bun afacerist, primăria i-ar fi putut cere firmei PIPS să lase la preț, fiindcă oricum nimeni nu-i va cumpăra vreodată niște ziduri fără terenul de sub acestea. Ori, de nu-i place, să-și ia zidurile inutile și să dispară de pe terenul orașului. Dar aleșii noștri au fost mărinimoși (nici vorbă să ne imaginăm cine știe ce interese ascunse la mijloc!). Așa că au slobozit sacul cu bani strânși din sudoarea bârlădeanului amărât și au dat de pomană!

 

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: