Google+
Home » Invatamant » Mai mult de jumătate dintre unitățile școlare din județul Vaslui nu au pază

Mai mult de jumătate dintre unitățile școlare din județul Vaslui nu au pază

Mai puțin de jumătate dintre unitățile școlare din județ au asigurată pază, au declarat ieri, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui.

Potrivit unui raport privind infracționalitatea în instituțiile de învățământ și în zonele adiacente acestora, în semestrul I al anului școlar 2017 – 2018, din cele 713 unități școlare din județ (346 grădinițe, 336 școli și 31 de licee), 48 au asigurată pază proprie, una are angajată o firmă de pază, iar două au pază mixtă, în timp ce 282 sunt dotate cu sisteme supraveghere video.

Un număr de 380 de unități de învățământ nu au asigurată paza, ceea ce face ca gradul de siguranță pentru elevi să se mențină la un nivel scăzut. Din totalul numărului de unități de învățământ existente, trei nu au nici măcar gard împrejmuitor.

“Demersurile efectuate de către autoritățile publice cu responsabilități în domeniu au avut un efect parțial, întrucât, în continuare, sunt deficiențe pe linia asigurării cu pază a unităților de învățământ, element care poate influența creșterea gradului de siguranță a elevilor în perimetrul unităților de învățământ”, se arată în raportul prezentat de Petru Maximiuc, adjunctul șefului IPJ Vaslui.

În urma analizei situației operative privind infracțiunile săvârșite în școli și în zona adiacentă acestora pe raza județului Vaslui, s-a constatat că în semestrul I al anului școlar 2017 – 2018 au fost înregistrate 41 infracțiuni, tot atâtea câte s-au înregistrat în primul semestru al anului școlar trecut. Din infracțiunile sesizate, 37 au fost comise în mediul urban și patru în mediul rural. Cele mai multe au fost infracțiunile de furt, urmate de infracțiunile de loviri și alte violențe. Potrivit IPJ Vaslui, majoritatea faptelor au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ și au avut ca victime elevi, constatându-se că gravitatea faptelor cu violență a fost redusă.

În perioada menționată au fost organizate 392 de acțiuni preventive, dintre care 123 pe linie de absenteism, și au fost desfășurate 842 de activități în unitățile de învățământ pe linia prevenirii delincvenței juvenile, la care au participat peste 35.000 de elevi. Totodată, polițiștii au distribuit în școli materiale preventive, au efectuat 233 de întâlniri cu reprezentanți din conducerea școlilor și au participat la peste 250 de ședințe cu părinții. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: