Home / Administratie / (VIDEO) Povestea uluitoare a bărbatului care s-a întors din Turcia și a aflat că nevasta l-a declarat mort

(VIDEO) Povestea uluitoare a bărbatului care s-a întors din Turcia și a aflat că nevasta l-a declarat mort

de Daniel MICU

Intamplare neobisnuita la Barlad. Reliu Constantin, in varsta de 63 de ani, originar din comuna Băcani, traieste un adevarat cosmar. La inceputul anului a fost expulzat din Turcia, acolo unde a locuit si a muncit în ultimii 25 de ani, fără forme legale. In momentul in care a ajuns in tara, pe 3 ianuarie, a fost informat ca este … mort. Omul a aflat cu stupoare ca sotia l-a declarat decedat in urma cu 15 ani, aceasta refacandu-si viata ulterior cu un cetățean italian.

În 1989, din cauza neintelegerilor cu sotia, Reliu Constantin a rupt legatura cu familia si a plecat din tara, hotarat sa nu se mai intoarca niciodata. A fost bucatar in diverse hoteluri si si-a construit o buna reputatie printre localnici. Asa se faca ca în tot acest timp, deși locuia ilegal în Turcia, nu a atras atenția autorităților de acolo.

 

 

Pe fondul crizei din Turcia, controalele in zona s-au inăsprit, iar la finele anului trecut, omul a fost ridicat din pat de catre politie si dus in arest. A fost expulzat din tara si, pe 3 ianuarie, s-a intors in Romania. Imediat ce a coborât din avion, autoritățile de la aeroport i-a doat o veste șocantă: sotia l-a declarat decedat in urma cu 15 ani.

Ajuns la Barlad, nu a mai gasit pe nimeni, apartamentul fiind încuiat. A mers în Băcani, satul său natal, acolo unde mama lui, batrana si bolnava, a suferit un soc cand l-a vazut. Si vecinii s-au inspaimantat cand au dat cu ochii de el, întrucât știau că este mort, ba chiar fuseseră la pomenile făcute pentru sufletul lui adormit. Oamenii i-au spus ca familia l-a cautat cu ani in urma, a incercat sa dea de urma lui, insa fara succes. Asa ca, sotia, care dorea să-și refacă viața, l-a declarat decedat. Cei doi au împreună o fiică, în varsta acum de 39 de ani, care locuiește în Spania.

“Sunt un om mort in tara mea, pentru familia mea, pentru toti. Nu am identitate si trebuie sa lupt cu mâinile goale sa mi-o recapăt. E un paradox. Sunt viu si totusi, mort! Am decis să mă rup de familia mea, de tara mea, în 1989. Am plecat in Turcia, acolo unde lucrasem cativa ani cu viza. Tensiunile dintre mine si sotia mea s-au adâncit și am ajuns la concluzia ca trebuie sa plec. Nu am mai ținut legatura cu nimeni. Am muncit si am fost un om corect. De aceea, nu am avut probleme. Si nici nu as fi avut daca nu aparea situația de criza si nu s-ar fi innasprit controalele. În Otopeni, am aflat ca sunt…mort. Am avut un soc, va dati seama! Nu imi puteam reveni. Am dat declarații câteva ore, apoi am venit la Bârlad. Apartamentul pe care l-am cumpărat acum 40 de ani era trecut pe numele fostei soții, întrucât ea s-a recăsătorit după ce a obținut în instanța o hotărâre judecătorească prin care am fost declarat mort. Am incercat sa dau de un frate care lucra la fabrica de oxigen. Fabrica nu mai exista, fratele e în Spania. Sunt…mort, deși viu”, ne-a povestit cu lacrimi în glas bărbatul.

De peste două luni aleargă neputincios de la o instituție la alta. Peste tot i s-a spus că îi trebuie un avocat, însă omul nu și-l permite: ”Sunt disperat. Am fost la un pas să îmi iau zilele. Stiu ca am o parte din vina, dar la asta nu ma asteptam. Fosta soție nu răspunde la telefon. Fata e în Spania. E supărată, o înțeleg, dar nu stie cum au stat lucrurile. Nu vreau nimic de la nimeni. Imi vreau identitatea inapoi si apoi sa incerc sa imi reconstruiesc viata. Am probleme de sanatate si niciun medic nu ma poate primi.”
Nimeni nu se astepta ca barbatul sa se intoarca din morti. Asa cum nici el nu se astepta sa fie un om mort pentru tara lui. Banii pe care i-a avut la întoarcerea din Turcia s-au topit si acum traieste din mila unei vecine, care ii aduce mancare. Nu are bani pentru actele necesare stabilirii unei noi identitati, dar nici pentru a sustine in instanta anularea hotararii judecatoresti prin care a fost declarat mort in urma cu atatia ani.

Marti dupa-amiaza a mers in audienta la primarul municipiului Barlad, Dumitru Boroș, care i-a promis un ajutor de urgenta pana se va pune pe picioare si l-a indrumat catre Baroul Vaslui, acolo unde cazul lui ar putea fi rezolvat, pro bono, la mijloc fiind vorba de o situatie neobisnuita.

“Nu am mai intalnit un caz asemănător. Potrivit Codului Civil, art. 54, problema dumnealui poate fi rezolvată, printr-o acțiune în instanța care sa anuleze hotărârea judecătorească prin care a fost declarat decedat. Asta înseamnă că are de umblat si de așteptat. Noi il vom ajuta, atât cât ne permite legea!”, ne-a declarat primarul Boros.

Cu această promisiune obținută de la primar, după aproape doua luni de zbucium, Reliu Constantin s-a indreptat spre casa putin mai încrezător.

Vom reveni cu amănunte despre acest caz neobișnuit.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Brambureala declarațiilor de impunere pentru salubritate l-a făcut pe primarul Bârladului să vină cu lămuriri în fața presei

de Mihaela NICULESCU   În sfârșit, ...

Noua piață agroalimentară din Negrești ar putea fi terminată anul acesta

Primăria Negrești și-a propus ca în ...

Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

de Dănuț CIOBANU  Contractele de asigurare ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: