Home / Justitie / Aviz vasluienilor care-și bat cu pasiune partenerul de viață: polițiștii pot lua măsuri imediate de înlăturare a agresorilor, fără termen și fără somație

Aviz vasluienilor care-și bat cu pasiune partenerul de viață: polițiștii pot lua măsuri imediate de înlăturare a agresorilor, fără termen și fără somație

Guvernul a introdus ordinul de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot lua măsuri imediate de înlăturare a agresorilor de domiciliu, prin caracterul său executoriu. Noul ordin este diferit de ordinul de protecție existent deja în legea emisă în 2012, deoarece se emite de către poliție fără termen și fără somație, având valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire, până la emiterea ordinului de protecție.

Practic, victima unei agresiuni la domiciliu va fi apărată de acest nou ordin emis pe loc de poliție, până la strângerea probelor necesare confirmării unui ordin de protecție, care va fi emis, în continuare, la propunerea procurorului și polițistului, de către un judecător.

Prin noua reglementare, polițistul va avea dreptul și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar și cu forța, și să emită un ordin de protecție provizoriu prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate. Ordinul va fi emis în baza unei fișe de risc, pe baza evaluării la locul incidentului. În funcție de riscul înscris în fișă, crescut sau foarte crescut, polițistul poate dispune, prin ordin, măsuri imediate și executorii pentru agresor: evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității ordinului de protecție provizoriu; stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz); confiscarea cheilor, a unor eventuale arme etc.

Nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, ca și nerespectarea ordinului de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la o lună la un an. După emiterea ordinului, pentru a se asigura că toate drepturile sunt respectate, polițistul va face continuu verificări: vizite la domiciliu, culegere de informații de la vecini, serviciul victimei, școală, după caz. Iar în privința agresorului, polițistul este obligat să îl informeze corect cu privire la măsurile dispuse prin ordinal de protecție provizoriu și să-l îndrume, dacă este nevoie, către un Serviciu specializat în consiliere.

De asemenea, pentru agresor, se introduce obligația de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (brățară electronică) în următoarele condiții: agresorul a fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; agresorului i-a fost interzisă deplasarea în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic.

Sistemul de supraveghere electronică poate fi dispus, însă, cu condiția ca victima sau membrii familiei acesteia își exprimă acordul pentru purtarea brățării. De altfel, regimul juridic și normele de aplicare a sistemului de supraveghere electronică trebuie stabilite printr-o altă lege, sau printr-un ordin comun al ministerelor Afacerilor Interne și Muncii.

Potrivit datelor poliției, în anul 2017 au fost înregistrate peste 20.000 de cazuri de victime ale violenței în familie, soldate cu 84 de decese. Tot în cursul anului trecut, au fost emise peste 3.000 de ordine de protecție, mai mult de o treime dintre acestea fiind ulterior încălcate. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

x

Check Also

O nouă victorie în instanță! O fostă angajată a spitalului din Bârlad a câștigat procesul cu instituția

Curtea de Apel Iași a ...

Un bărbat de 41 de ani din Bârlad a sărit gardul unei gospodării și a amenințat cu cuțitul o femeie

Polițiștii bârlădeni au probat activitatea ...

Un tânăr din Bârlad a scăpat cu viață ca prin minune după ce și-a făcut mașina praf în urma coliziunii cu un TIR

Un tânăr de 34 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: