Google+
Home » Administratie » Nemulțumiți de ceea ce le-au pregătit autoritățile locale, taximetriștii bârlădeni au rupt pisica

Nemulțumiți de ceea ce le-au pregătit autoritățile locale, taximetriștii bârlădeni au rupt pisica

de Mihaela NICULESCU

Aproape 30 de taximetriști bârlădeni s-au strâns astăzi într-o sală din incinta Casei de Cultură din Bârlad pentru a discuta, în principiu, înființarea unui sindicat care să le apere drepturile.

Taximetriștii doresc acest lucru mai mult ca oricând, după ce au aflat din presă că de anul acesta sunt nevoiți să plătească o taxă de 600 lei, taxă de parcare pe domeniul public, care până acum nu le-a fost percepută. Toți cei prezenți au fost informați despre Legea 62, Legea Dialogului Social, pentru a ști exact care sunt drepturile și obligațiile sindicaliștilor. După câteva minute bune în care Dumitru Gheorghiu, taximetrist independent, le-a prezentat articolele din lege, taximetriștii nu au mai avut răbdare și au cerut să își spună păsurile, având în vedere că în sală se afla Iulian Bîca, directorul Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC). Taximetriștii au cerut să le răspundă la o serie de întrebări și să afle ce are în vedere conducerea DAPPC în acest an, în legătură cu tranzitarea și staționarea în piețe a mașinilor care efectuează transport în regim de taxi.

După ce se va reglementa situația dumneavoastră vom trece la punerea în practică a Regulamentului de Organizare și Funcționare a Pieței. Conform acestuia, fiecare taxi legal, autorizat și cu taxele plătite la zi va avea voie să intre în piață de cinci ori pe zi în mod gratuit. În rest, fiecare taxi va fi nevoit să plătească o taxă de 1 leu”, a declarat Iulian Bîca.

Acest lucru i-a nemulțumit pe cei prezenți la întâlnire, aducându-i la cunoștință șefului pieței că nu este corect ca ei să plătească, în vreme ce în piață stau câteva taxiuri permanent, taximetriști care practică pirateria și care nu au cum să preia comenzi prin dispecerat, ci direct de la fața locului. Iulian Bîca le-a explicat că în urma consultării bazei de date a Primăriei a constat că sunt o serie de date neactualizate, în piață fiind depistate intrând taxiuri neautorizate.

S-a adus în discuție și tema marcării de locuri pentru taxiurile ce vor staționa în piață, dar și această propunere a reprezentantului pieței nu a fost agreată, taximetriștii motivând că nu este corect, de vreme ce clienții îi cheamă într-un anumit loc, unde se află cu sacoșele grele. Deplasarea până la locurile marcate ar fi prea greoaie pentru clienți, iar taximetriștii și-ar pierde mușteriii. Lucrurile pe tema staționării și intrării în piață au rămas să se mai discute detaliat.

În vederea înființării unui sindicat a fost ales un comitet de inițiativă, format din taximetriștii independenți Marius Comănescu, Constantin Crăciun, Adrian Darie și Dumitru Gheorghiu, reprezentând patru dispecerate diferite.

Verdictul în privința formării unui sindicat îl va putea da o singură firmă de taximetrie din Bârlad, care are angajați minim 15 taximetriști. Dacă firma respectivă nu va dori, atunci taximetriștii vor fi nevoiți să se afilieze unei asociații profesionale sau să își facă propria asociație profesională”, a spus Dumitru Gheorghiu.

Taximetriștii au întocmit și un program de revendicări. Ei doresc liberul acces în piață a taxiurilor, transferarea stației de taxi de la Victoria în zona Bisericii „Vovidenia” (pentru a fi respectate toate regulile de circulație), reglementarea regimului parcării în stația de la spital, modificarea tarifului pe km de la 1,80 lei la maxim 2,70 lei, iar plata taxei de parcare pe domeniul public, cea de 600 lei, să poată fi plătită trimestrial. Totodată, taximetriștii doresc eradicarea pirateriei.

Ulterior, taximetriștii s-au dus la primăria Bârlad și au prezentat toate aceste probleme direct primarului Boroș, cu care s-au întâlnit în jurul orei 14:30. Timp de o oră primarul le-a ascultat păsul, le-a vorbit politicos, dar mari speranțe nu prea le-a dat. În privința accesului liber în piață edilul orașului le-a explicat că există un regulament de organizare și funcționare a pieței ce urmează a fi pus în dezbatere publică, în cel mai scurt timp. Despre mutarea stației de la Cinema Victoria în zona UNIC nu le-a dat niciun răspuns, mulțumindu-se să le spună doar că numărul stațiilor de taxi la Bârlad este destul de mare față de alte localități. Taximetriștii au cerut primarului să plătească taxa de parcare în tranșe. Boroș le-a spus că ia în calcul și că va supune acest aspect consilierilor locali, în funcție de votul cărora va fi sau nu admisă propunerea lor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: