Home / Administratie / Municipiul Vaslui, exemplu de bune practici în administrație pentru primarii de orașe din tot județul

Municipiul Vaslui, exemplu de bune practici în administrație pentru primarii de orașe din tot județul

de Mara GRIGORIU

Administrația din Vaslui dă lecții la atragerea banilor europeni! Vasluiul ocupă a zecea poziție în topul capitalelor de județ, care include și Bucureștiul, în funcție de fondurile europene atrase pe cap de locuitor de administrațiile locale, în perioada 2007 – 2016.

Clasamentul celor mai performante orașe din România a fost realizat pe baza a trei indicatori, printre care se numără și modul în care orașele reședință de județ au făcut investiții cu fondurile europene.

Municipiul Vaslui, cu 410 euro atrași pe cap de locuitor, în perioada 2007 – 2016, se află în fața unor municipii în care nivelul de trai este superior celui pe care îl au vasluienii. Este vorba despre Cluj-Napoca (375 euro / cap locuitor), Timișoara (359 euro / cap locuitor), Brașov (286 euro / cap locuitor), Constanța (89 euro / cap locuitor) și chiar București ( 59 euro / cap locuitor).

Cele mai performante capitale de județ la atragerea și cheltuirea banilor europeni sunt꞉ Alba Iulia (815 euro / cap locuitor), Tȃrgoviște (748 euro / cap locuitor), Oradea (716 euro / cap locuitor), Bacău (564 euro / cap locuitor), Miercurea – Ciuc (540 euro / cap locuitor), Iași (537 euro / cap locuitor), Craiova (519 euro / cap locuitor), Bistrița (506 euro / cap locuitor) și Focșani (445 euro / cap locuitor).

Acest clasament realizat de UrbanizeHub, un start-up online global, se referă exclusiv la fondurile atrase de administrațiile locale din cele 40 de reședințe de județ și municipiul București, iar intervalul de timp ales, 2007 – 2016, reprezintă anii în care au putut fi consumate fondurile europene din exercițiul bugetar 2007 – 2013.

De remarcat este, în primul rȃnd, diferența uriașă între primul și ultimul loc, Alba – Iulia, reședința de județ care a atras cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor (815) și Călărași, municipiul care le-a atras pe cele mai puține (42 euro). Concluzia este că orașele mari, care sunt centre de dezvoltare, nu pun accentul pe fondurile europene, avȃnd, probabil, resurse variate de investiții.

Banii europeni constituie, însă, motorul dezvoltării pentru județele sărace, deoarece investițiile realizate contribuie la creșterea calității vieții, dezvoltă infrastructura necesară pentru investitori și turiști. Cu cât sunt atrași mai mulți bani europeni într-un oraș, cu atât există proiecte care schimbă fața acestuia, așadar fondurile europene reprezintă investiții sigure, cu bani de la Bruxelles, în mai multe domenii de activitate.

Ingredientele vitale pentru dezvoltarea unei comunități, prin atragerea de fonduri europene, și, odată cu acestea, de noi locuitori, investitori și turiști, se află toate la îndemâna primarilor. Pentru o absorbție ridicată a banilor europeni e nevoie de o echipă de specialiști, experți, oameni care să înțeleagă mecanismele funcționării Agențiilor de Dezvoltare și a Ministerelor de Resort, oameni care să cunoască project management, terminologia și limbajul folosit în majoritatea ghidurilor de finanțare, dar și nevoile de dezvoltare ale unui oraș și ce fel de fonduri și programe europene ar putea acoperi aceste nevoi.

Vorbim, așadar, de o echipă performantă, care să colaboreze, să scrie și să implementeze proiecte europene, în concordanță cu viziunea de dezvoltare a orașului.

Vasluiul merită toate laudele, dar, în municipiile unde nu există viziune, vai de contribuabilul de rȃnd! Și vai de primarii care nu înțeleg că nicio administrație, oricât de ʺbogatăʺ ar părea, nu poate da cu piciorul la banii gratis care pot fi atrași prin proiecte pentru întreaga comunitate.

About Tehno Redactor

x

Check Also

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

Fata de 13 ani dispărută din Adăpostul de Noapte și Zi pentru Copiii Străzii Vaslui, găsită de polițiști în municipiul Iași

Fata de 13 ani dispărută ...

Cabană apicolă în flăcări, la Todirești. Pompierii au reușit să salveze peste 20 de stupi

O cabană apicolă din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: