Home / Social / Devastată și furată pe bucăți, clădirea care a găzduit Casa de pensii Bârlad, loc de dezmăț pentru derbedei, spre disperarea locuitorilor din vecinătate

Devastată și furată pe bucăți, clădirea care a găzduit Casa de pensii Bârlad, loc de dezmăț pentru derbedei, spre disperarea locuitorilor din vecinătate

de Mihaela NICULESCU

De aproape 10 ani, fostul sediu al Casei Locale de Pensii Bârlad, situat pe Bulevardul Epureanu, a rămas părăsit, al nimănui, loc de distracție pentru adolescenți rebeli.

Proprietarul imobilului, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, nu s-a mai ocupat de soarta acestuia, așa că după ce a închis cu lacăte ușile reprezentanții companiei l-au lăsat de izbeliște. Zilele trecute, pe adresa de e-mail a redacției Est News, un locatar al unui bloc vecin cu clădirea părăsită sesizat acest aspect, din dorința de a fi luate măsuri.

Vă sesizez cu amărăciune starea de fapt a unui imobil. Pe Bulevardul Epureanu nr. 23 se află o clădire în care a funcționat Casa Locală de Pensii Bârlad. Aceasta este în administrarea secției de Drumuri Naționale Bârlad. De mai mulți ani clădirea a fost abandonată. Mai întâi i s-au spart geamurile de la ferestrele de afară, apoi s-a intrat în clădire și s-a luat tot ce a mai rămas nedemontat, respectiv calorifere, lămpi fluorescente, țevi, ferestre etc. De câteva luni, s-a furat și ușa metalică de la subsol, dinspre Complexul de Servicii Comunitare nr. 1. Aproape în fiecare seară, pe acolo intră grupuri de adolescenți, elevi, care se distrează fumând, alergând prin camere, strigând cât îi țin plămânii și spărgând cu pietre geamurile care au mai rămas. Am sunat de mai multe ori la cei care o au în administrare, au venit de câteva ori și au asigurat intrările. De aproape doi ani, nu a mai venit nimeni”, povestește locatarul în mesajul trimis.

Oamenii din zonă ar dori să se pună capăt acestei stări de fapt, întrucât acum, pe timpul iernii, imobilul atrage oameni fără adăpost și o simplă scânteie de la un foc ar putea aprinde clădirea.

Imobilul cu pricina a fost timp de mai mulți ani sediul Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă, iar apoi al Casei Locale de Pensii Bârlad. Fosta directoare a Casei Locale de Pensii Bârlad, Cristina Toma, a reușit să obțină aviz pentru montarea unei centrale pe gaz metan, întrucât rețeaua publică de distribuire a energiei termice fusese desființată. Fiind încălzită, clădirea s-a conservat destul de bine. În 2008, întrucât arhiva instituției nu mai putea fi păstrată în condiții bune pentru că igrasia se extinsese foarte mult din cauza beciului, dar și pentru că spațiul era relativ mic iar chiria destul de mare, clădirea a fost predată proprietarului, DRDP Iași, iar Casa Locală de Pensii s-a mutat în centrul Bârladului.

Imobilul are o arhitectură deosebită, fără însă a face parte din rândul monumentelor istorice. Casa are un trecut interesant, aceasta fiind construită în 1918, de către prefectul de atunci al județului Tutova, care a și locuit în ea. Din păcate, casa, închisă cu lacăte și gratii, a început să fie devastată, furându-se obiectele din metal, ferestrele, instalația sanitară și tot ce se putea valorifica.

Reporterul Est News l-a contactat pe Lucian Radu, directorul de la Drumuri Naționale Bârlad, dar acesta nu a putut oferi nicio relație despre viitorul acestui imobil. Reporterul a fost îndrumat către purtătorul de cuvânt al DRDP Iași, dar din păcate, până la închiderea ediției, nu a primit niciun răspuns. Vom reveni.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

A murit profesoara Elena Brașoveanu!

Veste tristă și neașteptată pentru cadrele ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: