Google+
Home » Social » Evocare emoționantă la Academia Bârlădeană. Foști elevi ai profesorului Horia Stamatin au depănat amintiri despre cel care le-a predat limba română la Liceul Pedagogic

Evocare emoționantă la Academia Bârlădeană. Foști elevi ai profesorului Horia Stamatin au depănat amintiri despre cel care le-a predat limba română la Liceul Pedagogic

Reuniunea din această lună a Academiei Bârlădene a avut ca temă omagierea personalității distinsului profesor bârlădean Horia Stamatin, fost profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic.

Sâmbătă, 24 februarie, la sediul Academiei Bârlădene au fost prezenți alături de membrii societății culturale și foști elevi ai profesorului omagiat, printre aceștia aflându-se Corneliu Bichineț, Constantin Cornel Pleșu, Nicolae Mihai, Constantin Manea, dar și dascăli care au lucrat în anii tinereții alături de Horia Stamatin, precum Maria Marin, Vasile Cârcotă și Mihaela Tudor. A fost o întâlnire emoționantă, în care s-au depănat amintiri de acum 40 de ani, în centrul lor fiind profesorul Stamatin, un Domnu’ Trandafir, din scrierile lui Sadoveanu.

Moderatoarea evenimentului, profesoara Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, a avut o misiune destul de grea, trebuind să țină în frâu entuziasmul cu care foștii elevi povesteau momente savuroase din timpul orelor de limbă și literatură română.

În viața mea m-au marcat trei scrisori speciale – una de la bunicul meu, Nicolae Turcu, alta de la profesorul universitar Tudor Ghideanu, care m-a luat sub aripa lui la Facultatea de Filosofie, și cea a dirigintelui meu, Horia Stamatin. M-am simțit copleșit când fostul meu diriginte a ținut să mă felicite pentru faptul că îmi fusese publicată o lucrare de proză în <<România Literară>>. Cuvintele scrisorii trimise de acesta m-au tulburat de-a dreptul, iar vorbele frumoase pe care a ținut să mi le trimită acest dedicat dascăl m-au urmărit tot timpul vieții. Profesorul meu de limba și literatura română nu era foarte darnic la note, dar era un om vertical, serios și exigent, calități pe care ni le-a insuflat și nouă, elevilor săi.”, a mărturisit deputatul Corneliu Bichineț.

Coleg de clasă cu Corneliu Bichineț a fost și Nicolaie Mihai, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad. Pentru acesta, Horia Stamatin a fost un titan.

Dirigintele nostru, al celor 36 de băieți, era un profesor care cerea foarte mult. De aceea, noi eram obligați să ne pregătim și să citim cât mai mult. Volens-nolens, el ne-a făcut să iubim lectura. Conta enorm conținutul lucrărilor noastre scrise, dar dacă nu aveai o caligrafie bună și nu stăpâneai gramatica, erai depunctat. Îmi amintesc felul în care nota! De exemplu, nota 5 cu mulți de minus, nota 8 cu semnul întrebării, nota 9 cu semnul exclamării. Era un bun metodist, un om ordonat, de la care am avut cu toții ce învăța”, a povestit Nicolaie Mihai.

Chiar dacă nu i-a fost diriginte, pentru Constantin Cornel Pleșu, profesorul Stamatin i-a rămas viu în amintire, tocmai prin originalitatea sa.

„Era original în totul. Avea un mod de a se adresa original – <<Bre, elev!>>. Am observat că, de regulă, ne striga așa când nu învățam sau mințeam. Am atâtea amintiri din acea perioadă, încât mi-ar trebui zile întregi să le povestesc. Îmi amintesc atât de bine unele momente, de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Literatura era cum era, dar gramatica ne dădea fiori! Teza la limba și literatura română se desfășura după un adevărat ritual. Subiectele ni le dădea pe rând, începând cu elevii din rândul întâi. După ce începeau să scrie, primeau subiectele și cei din rândul doi, și tot așa. Nu ne permitea să avem nicio carte prin preajmă și se uita cu atenție dacă prima din teancul de cărți cu care veneam la școală era cea a materiei pe care o preda. Trebuia să înveți! Atunci ni se părea că este foarte exigent, dar acum îi suntem recunoscători, mai ales când observăm câți elevi din ziua de astăzi nu știu să scrie și să vorbească românește corect. Mă bucur că astăzi ne-am întâlnit aici și că ne-am amintit de profesorul nostru, și poate, de acolo, de sus, ne vede și se bucură că nu l-am uitat”, a spus Cornel Pleșu.

La omagierea pedagogului care a predat ani de zile la Liceul Pedagogic din Bârlad, a participat și fiul acestuia, Horațiu Stamatin, profesor de limbă engleză la Câmpulung Moldovenesc. Acesta este coordonatorul volumului intitulat „Un veac împreună. In Memoriam Horia Stamatin. Alături de această carte a fost prezentată sâmbătă publicului și monografia „Valea Horăieții. Istorie și onomastică de la origine până în prezent”, lucrare scrisă de-a lungul mai multor ani de către profesorul Horia Stamatin. Poetul Simion Bogdănescu, cel care a prezentat lucrarea, a catalogat monografia ca fiind nu doar excelent documentată, ci și valoroasă din punct de vedere beletristic.

Personalitatea omagiată sâmbătă de Academia Bârlădeană ar fi împlinit 101 ani, pe 27 martie. S-a născut la Bogdănești, tatăl său fiind timp de 40 de ani învățător în sat și autorul monografiei monografiei comunei Bogdănești. Mezinul familiei, Horia, a urmat Școala Normală de Învățători de la Bârlad și Facultatea de Limbă Română și Istorie la Universitatea din București, avându-i ca profesori pe Iorgu Iordan, Zoe Dumitrescu Bușulenga și Alexandru Graur. A participat la campania din răsărit, în cel de-al Doilea Război Mondial și a căzut prizonier la Stalingard. A fost în lagărul de la Oranky, s-a întors în țară printr-un noroc, fiind inclus în lotul ofițerilor români prizonieri făcuți cadou Guvernului român cu prilejul alegerilor din 19 noiembrie 1946. A fost decorat cu Ordinul „Coroana României” cu spade și panglica de Virtute militară, veteran de război cu gradul de locotenent – colonel. După ce a fost timp de trei ani învățător, s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universității „C.I. Parhon” din București, la specializarea română – istorie, după care s-a întors în comuna natală, unde a devenit profesor titular la Școala Generală. În 1966 este transferat la Liceul Pedagogic din Bârlad, unde este promovat ca șef de Catedră de limba română, funcție în care a rămas până la pensionare, în 1979. În semn de respect pentru activitatea sa pedagogică, Școala din Bogdănești a primit în 2005 numele „Horia Stamatin”, iar în fața instituției a fost dezvelit și bustul profesorului, creație a sculptorului Dorinel Filiche, fost elev al acestuia.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: