Home / Sanatate / Cum să aveți o stare de sănătate optimă în condiții de temperatură scăzută

Cum să aveți o stare de sănătate optimă în condiții de temperatură scăzută

Condițiile aprige meteo pot șubrezi considerabil starea de sănătate a vasluienilor. Iată ce puteți face pentru a preveni problemele cauzate de temperaturile extrem de reci.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui vă recomandă să vă asigurați că locuințele sunt bine izolate, ferestrele și perdelele sunt închise corespunzător. Verificați conductele de apă pentru a preveni înghețarea apei în interior. De asemenea, verificați dacă aparatele de încălzit sunt sigure și potrivite pentru spațiul în care sunt utilizate. Vaccinați-vă împotriva gripei (după recomandarea medicului  de familie care vă poate vaccina gratuit dacă vă încadrați în grupa la risc). Pentru locuințele care se află în zone predispuse la viscol și la pericolul de a rămâne izolate, trebuie să vă construiți rezerve de alimente, apă și medicamente. Fiți pregătiți să gestionați situații ca întreruperile în furnizarea căldurii, electricității și / sau altor servicii.

În timpul zilelor foarte reci este necesar să acordați multă atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor și avertizărilor meteorologice, precum și actualizărilor de călătorie. Solicitați sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecțiuni cronice să solicitați informații despre riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente. Purtați îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece și să vă acoperiți mâinile, picioarele și capul. Consumați mese calde și beți suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci. Evitați consumul de alcoolul și tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariției unor reacții adverse la frig. Faceți exerciții fizice, dar să aveți o grijă deosebită atunci când vă antrenați afară. Evitați statul în picioare, nemișcat, pentru o perioadă lungă de timp în frig. Asigurați-vă că aerul din locuință este suficient de cald, cu cel puțin o cameră încălzită la 18 – 21°C (în mod ideal, zonele de living și băile ar trebui să atingă 20 – 22°C, iar alte încăperi ocupate 18°C).

Dacă utilizați combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit și pentru încălzire, asigurați-vă că încăperile sunt aerisite în mod regulat. Să fiți precauți când folosiți radiatoare și pături electrice. Să fiți atenți la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig (instalarea amorțelii în degetele de la mâini și picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feții sau apărută în alte zone este un semn de vătămare și se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare).

“Deși oricine poate suferi efecte negative asupra sănătății cauzate de frig, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare. Grupurile cele mai vulnerabile includ vârstnici, sugari, copii și adolescenți, persoane care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, iau anumite medicamente sau sunt subnutrite. Situația economică și socială a persoanelor și a familiilor joacă, de asemenea, un rol important. Vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiți de adăpost sau marginalizați. Cei care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul și construcțiile, pot suferi o expunere la frig mai mare, deci trebuie să fie atenți la apariția de leziuni și de alte efecte asupra sănătății. Aceste persoane trebuie să poarte echipament de protecție adecvat. În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activități de agrement în aer liber și folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot crește riscul de a fi afectați de expunerea la frig. Mortalitatea totală în majoritatea populațiilor este mai mare în timpul iernii decât în timpul verii. Cele mai frecvente cauze de deces sunt boala coronariană, accidentele cerebrovasculare și afecțiunile respiratorii”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui.

Afecțiunile și leziunile cauzate de expunerea la frig pot fi respiratorii (astm bronșic, boli pulmonare obstructive cronice, infecții), cardiovasculare (boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare), de circulație periferică (fenomenul Raynaud), musculoscheletale (sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita), dermatologice (urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică) sau accidente (hipotermie și căzături).

Simptomele cauzate de expunerea la frig pot fi respiratorii (secreții nazale, respirație dificilă, respirație șuierătoare, tuse), cardiovasculare (durere toracică, palpitații), de circulație periferică (modificări de culoare ale pielii degetelor și picioarelor, durere, amorțeală, senzație de gâdilare), musculo-scheletale (durere, rigiditate, umflare, posibilitate de mișcare limitată, furnicături, slăbiciune musculară) sau dermatologice (mâncărime, erupție cutanată (bubițe), piele palidă sau roșie, umflături). (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Persoanele cu dizabilități din Centrul Huși vor fi mutate în locuințe protejate în 2021

de Dănuț CIOBANU DGASPC Vaslui ...

Drepturi la replică în loc de răspunsuri clare la problemele delicate ale Spitalului “Beldiman”

Cu toate că ziarul Est ...

Asistenții medicali de la „Beldiman” se revoltă! Nu mai pot face față orelor suplimentare

Din cauza managementului defectuos, incapabil ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: