Google+
Home » Administratie » Primarul Boroș, dator cu un răspuns: ce legătură a fost între el și firma care a deținut centrala termică achiziționată, la propunerea lui, de către primărie?

Primarul Boroș, dator cu un răspuns: ce legătură a fost între el și firma care a deținut centrala termică achiziționată, la propunerea lui, de către primărie?

de Simona MIHĂILĂ

Scandalul iscat în jurul achiziționării clădirii fostei centrale termice de pe Bulevardul Epureanu abia își arată colții. Noi dezvăluiri au fost făcute chiar în plenul ședinței Consiliului Local (CL), de acum câteva zile, când întrebările unora dintre consilieri, adresate primarului Dumitru Boroș, au aruncat această tranzacție într-o și mai mare nebuloasă. Vizibil incomodat, primarul nu a dat răspunsuri clare. Afirmațiile echivoce și tactica puerilă de a răspunde cu întrebări la alte întrebări nu au făcut decât să le confirme consilierilor bănuitori că au de-a face cu un caz de incompatibilitate, cel puțin morală, după cum a calificat-o consilierul Andrei Huiban. Așadar, ceea ce a fost prezentat de unii drept o ”împăcare” între consilierii PNL și cei ai PSD, se dovedește a fi, pentru cine a urmărit înregistrarea video a ședinței (postată pe www.b-o.ro), o virulentă polemică între cele două tabere.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației și indicatorilor tehnico-economici, precum și a execuției lucrărilor de compartimentare a centralei termice de pe Epureanu nr. 35, nu a fost chiar floare la ureche, precum se aștepta primarul Boroș, după ce cu o lună în urmă consilierii PSD l-au respins. Motivația de atunci a pesediștilor a fost că suma de 730.000 lei, necesară amenajării clădirii (cu o suprafață de 256 mp) este exorbitantă.

Cristina Tiron

Boroș s-a văzut silit să ceară refacerea calculelor și s-a ajuns la concluzia că, de fapt, necesarul ar fi de puțin peste 600.000 lei.

Și această valoare a fost catalogată de consilierii PSD total nerezonabilă. Cu atât mai mult cu cât, pentru achiziționarea clădirii, din bugetul orașului s-au cheltuit deja 300.000 de lei.

Cristina Tiron, consilier PSD, a fost cea care a dat glas mirării din jurul sumelor amețitoare implicate în amenajarea unei clădiri de doar 250 de metri pătrați: ”Această centrală s-a cumpărat cu 3 miliarde (lei vechi – n.r.). Aflăm că este nevoie de alte peste 6 miliarde pentru compartimentare. Totalul de peste 9 miliarde de lei, nu este prea mult pentru 250 mp? Să facă cineva calculele și să-mi spună și mie dacă nu cumva este o sumă prea mare per metru pătrat (circa 3.500 de lei, adică 35 milioane de lei vechi/mp). Ne permitem așa ceva?”.

 

”Cu acești bani poți cumpăra lejer trei apartamente, gata puse la punct”

Dorin Apostu

Până când se va ști exact câți bani ar fi nevoie realmente pentru amenajarea acestei clădiri (acolo unde urmează a fi mutate câteva birouri din primărie, respectiv ale Direcției de asistență socială), consilierul Dorin Apostu a cerut ca aprobarea execuției lucrărilor să facă subiectul unui alt proiect de hotărâre care să fie discutat cu altă ocazie. Așadar, proiectul de hotărâre a fost modificat, în sensul că s-a supus la vot doar aprobarea studiului de fezabilitate, nu și execuția lucrării.

”Mi s-a părut prea mult ca aceste două subiecte distincte – aprobarea studiului de fezabilitate și aprobarea lucrărilor de execuție – să fie votate la pachet. Nu există niciun motiv care să explice această solicitare a primarului Dumitru Boroș. Studiul de fezabilitate este una, iar execuția este altceva. La cel de al doilea subiect mai avem de discutat, nu poate trece chiar așa… pur și simplu. Chiar și după ce calculele au fost făcute, este o valoare foarte mare. Cu acești bani – 600.000 de lei – poți cumpăra chiar și trei apartamente foarte mari, gata puse la punct. Așadar, ceea ce a scris o publicație locală, cum că ai mei colegi din PSD au fost convinși de mine să voteze, este falsă. Lămuririle despre care se scrie acolo că le-am dat eu, de fapt le-a dat domnul Aurelian Răducu, din cadrul primăriei. Eu vorbisem înaintea lui. Și cu totul altceva! Se poate verifica pe filmarea de pe Barlad online. Mai mult, așa cum am spus, nici eu și nici colegii mei nu au fost de acord cu aprobarea execuției lucrărilor”, ne-a declarat consilierul PSD Dorin Apostu.

Avocatul Boroș, făcut knockout de ”ne-avocați”

Dușul rece pentru primarul Boroș a venit din partea consilierului Andrei Huiban, cel care, în calitate de fost administrator

Andrei Huiban

(timp de un an) al firmei care a deținut clădirea, cunoaște ceva mai mult decât a fost lăsat să știe opinia publică:

”Domnule primar, există un aspect pe care nu l-ați lămurit în conferința de presă. Vreau să știu: cum răspundeți informației că și dumneavoastră ați fost în această firmă? Sunteți inițiatorul unui proiect de hotărâre pentru cumpărarea unui activ care a aparținut unei firme care v-a fost clientă la firma de avocatură”.

În timp ce toată lumea aștepta cu sufletul la gură răspunsul, brusc Boroș a început să cânte altă melodie. Concret, a încercat să mute atenția auditoriului asupra unei informații (fără legătură cu subiectul), ce circulă de luni bune în rândul bârlădenilor, preluată și publicată de o parte a presei locale, inclusiv de ziarul nostru. Informația, care se referă la prețul de vânzare al centralei către firma de la care a fost răscumpărată după ce el a devenit primar, fusese deja dezmințită de Boroș într-o conferință de presă. Probabil, ca să scape de întrebarea lui Huiban, primarul a simțit nevoia să se agațe de ceva diferit, iar obsesia sa – ziarul Est News – a fost prima care l-a străfulgerat.

După ce i-a ascultat expozeul paralel cu subiectul, Huiban i-a pus iarăși oglinda în față lui Boroș: ”Deci nu vreți să răspundeți la întrebare. E clar, nu aveți răspuns pentru această întrebare”.

Dialogul uluitor care a urmat nu l-ar fi putut salva pe Boroș nici dacă ar fi deținut arsenalul de chichițe avocățești ce le-a adus succesul unora dintre colegii lui de breaslă. Ideea e că avocatul a fost făcut kockout de ”ne-avocați”:

Boroș: ”Timp de 25 de ani am fost avocatul a mii de persoane și firme. E posibil să fi fost și al acestei firme. E posibil. Și care ar fi problema, domnule Huiban?”

Huiban: ”Eu cred că este o incompatibilitate măcar de principiu.”

Boroș: ”De principiu…”

Huiban: ”Da.”

Boroș: ”Știți dumneavoastră lucrul ăsta?”

Huiban: ”Ăsta este punctul meu de vedere, nu că știu eu. M-am exprimat clar, că asta cred eu, că este o incompatibilitate.

Boroș: ”Păi, dacă nu știți…”

Huiban: ”Vă întreb iarăși: ați fost în această firmă?”

Boroș (arătând degetele de la o mână): ”V-am spus: mii am avut (firme cu care a lucrat – n.r.)

Huiban: ”Lăsați miile alea. În firma asta, ne interesează: ați lucrat, ori nu?”

Întrebarea a fost preluată și de consilierul PSD Georgică Motrea: ”De ce nu ne explicați clar, domnule primar? În tranzacția asta, ce implicare ați avut?”

Boroș: ”În tranzacția asta? Nicio implicare … domnu’ Motrea. Nu am nicio implicație. Nu vă mai… Din moment ce Tribunalul desemnează un lichidator, toate atribuțiunile celui dinainte, încetează. Ca să știți.”

Motrea: ”Ce rol avea numele dumneavostră acolo, domnule primar? De ce nu răspundeți?”

Boroș: ”Vreți să vă spun care era?”

Georgica Motrea

Motrea: ”Normal ca vrem. De asta vă tot întrebăm”.

Boroș: ”Nu am avut nicio atribuțiune”.

Motrea: ”Și ce caută numele dumneavoastră acolo, domnule primar?”

Boroș: ”Păi… întrebați presa! Ce mă întrebați pe mine?”.

Superb! Un răspuns demn de un profesionist!

După cum se conturează lucrurile, dedesubturile tranzacției centralei termice de pe Epureanu nr. 35 încep să se facă vizibile. Scandalul centralelor termice achiziționate la sume năucitoare, lipsa de viziune în cheltuirea banului public, banii aruncați cu nemiluita pe studii de fezabilitate, proiecte tehnice, studii de oportunitate și tot felul de ”studii”și hârtii mai mult sau mai puțin utile, incoerența în administrație publică dovedită de la o zi la alta de actuala conducere, dar și implicarea numelui primarului în ”povești” precum cea mai sus expusă sunt bile negre ce cu greu vor pot fi explicate.

Ca să nu mai pomenim de recentul scandal în care numele soției primarului apare printre membrii fondatori ai unei asociații, (detalii aici) cu sediul pe una dintre proprietățile soților Boroș, ce urmărește (și care a și obținut) finanțare de la bugetul local pentru diverse activități.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: