Google+
Home » Administratie » Tensiunile dintre PSD Bârlad și primarul Dumitru Boroș dau în clocot. Pesediștii au răbufnit public

Tensiunile dintre PSD Bârlad și primarul Dumitru Boroș dau în clocot. Pesediștii au răbufnit public

de Simona MIHĂILĂ

S-a rupt lanțul de iubire. După câteva episoade politice din care opinia publică a înțeles că la Bârlad puterea și opoziția și-au dat mâna și că trăiesc într-o deplină armonie (pentru binele cetățeanului, evident), episoade între care se numără și acela în care liberalii le-au făcut cadou pesediștilor fotoliul de viceprimar, dar și funcțiile de conducere ale unor servicii cheie din Bârlad, iată că norii negri amenință buna conviețuire.

Ultimele ședințe ale Consiliului Local (CL) au fost scena a numeroase înțepături, în special între primarul Dumitru Boroș și consilierii PSD (o parte dintre ei, mai bine spus). Conflictul a escaladat la ultima ședință (de săptămâna trecută) polemica atingând punctul culminant în timpul dezbaterii proiectului despre centrala termică de pe Bulevardul Epureanu, subiect pe care l-am relatat și noi, în ediția de ieri a ziarului (detalii aici).

Tot ieri, consilierii Andrei Huiban și Sorin Răducanu au organizat o conferință de presă în care au protestat față de limbajul nepotrivit folosit de Boroș la adresa unor consilieri, în plenul CL.

”În ceea ce privește evoluția relației între consilierii PSD și administrație, poate că ați observat că există o deteriorare a acestor relații, mergând până la apostrofări de limbaj – aș spune jignitoare – care încalcă regulamentul CL”, a declarat consilierul Huiban.

El s-a referit, în primul rând, la episodul din ședința din ianuarie a CL, când Boroș l-a făcut ”șmecher” pe consilierul social-democrat Georgică Motrea.

”Nu e normal. Trebuie să fim atenți inclusiv la aceste elemente de comunicare publică. Aceste derapaje de limbaj nu fac cinste funcțiilor pe care le ocupăm fiecare dintre noi. Îi atragem atenția, așadar, domului primar, că fiecare consilier are poziția lui, își exprimă propriul punct de vedere și că nu trebuie să recurgă la intimidări. Pentru că acest apelativ – <șmecher> – împreună cu altele, căci nu este un caz izolat, reprezintă o formă de intimidare la adresa consilierilor PSD”, a mai precizat Huiban.

 

Cine e mai șmecher?

Conferința de presă de ieri este a doua manieră aleasă de social-democrați de a-i arăta lui Boroș cartonașul galben în legătură cu limbajul de maidan utilizat la adresa opoziției. Anterior, mai exact la ședința de săptămâna trecută a CL, sub formă de protest și în semn de solidaritate cu colegul jignit de primar, o parte dintre consilieri au purtat în piept ecusoane pe care era inscripționat cuvântul ”Șmecher”.

Reamintim că Boroș i-a spus lui Motrea că ”o face pe șmecherul” în contextul discuțiilor extrem de încinse, de la ședința din ianuarie (momentul poate fi vizionat pe site-ul Bârlad online, la minutul 1:35:40), atunci când primarul a fost încolțit cu o informație despre care Agenția Națională de Integritate ar putea fi extrem de interesată (în opinia unor cunoscători ai legislației

Georgica Motrea

privind integritatea și conflictul de interese): aceea că soția primarului figura drept vicepreședinte și membru fondator al Asociației Femeilor Independente Bârlad, asociație care dă târcoale primăriei de multă vreme pentru încheierea unui protocol de colaborare pe spinarea căruia să obțină finanțare publică pentru diverse evenimente culturale. Una peste alta, sediul asociației are domiciliul la una dintre proprietățile soților Boroș (detalii aici).

Primarul a fost extrem de iritat de discuțiile iscate în jurul acestui subiect. Tonul tăios, agitat, replicile ușor isterice nu au scăpat neremarcate. Motrea a fost ales, din cine știe ce motive, drept calul său de bătaie în mijlocul acestei dezbateri. Consilierul PSD a rezistat provocărilor lui Boroș până în momentul în care acesta i-a spus că e șmecher, după care a răbufnit: ”Șmecher ești dumneata care ai fundații la domiciliu și umbli după finanțări publice”.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: