Google+
Home » Social » 2018 se anunță a fi un an bun pentru agricultura vasluiană

2018 se anunță a fi un an bun pentru agricultura vasluiană

de Cristian DIMA

Zăpadă căzută în februarie a determinat refacerea cantităților de apă din sol, așa că anul acesta ar putea fi bunpentru agricultura județului.

Potrivit informațiilor furnizate ieri de Direcția Agricolă Județeană Vaslui procesele fiziologice de germinare a semințelor, de răsărire și de dezvoltare a plantelor, au avut o evoluție normală, întrucât factorii de vegetație, respectiv apa și temperatura au fost asigurate în optim. Ceva probleme sunt la cultura de rapiță.

Starea de vegetație a culturii de rapiță diferă pe teritoriul județului, fiind influențată de mai mulți factori: epoca de semănat, gradul de aprovizionare cu apă a solului la semănat, calitatea pregătirii patului germinativ și hibrizii sau soiurile utilizate. În ansamblu, acolo unde producătorii au înființat culturile în prima parte a epocii de semănat, acestea au avut o răsărire neuniformă, ca urmare a deficitului foarte mare de apă din sol și a imposibilității pregătirii corespunzătoare a patului germinativ, iar în zonele unde culturile au fost semănate în a doua parte a epocii de semănat, plantele au răsărit uniform, ca urmare a aprovizionării solului cu apă (mai ales în zilele de 7-8 octombrie), plantele fiind mai puțin dezvoltate, ca urmare a perioadei scurte de vegetație pe care au avut-o până la scăderea temperaturilor. Subliniem că sunt înregistrate procese-verbale pentru constatarea și evaluarea pagubelor pentru o suprafață de 1.142 ha rapiță, cu grad de afectare cuprins între 90-100%, însă culturile nu au fost întoarse, urmând ca producătorii agricoli să ia o hotărâre în primăvară, în acest sens”, ne-a declarant Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În toamna lui 2017, în județul nostru au fost înființate 62. 727 ha grâu comun de toamnă, 36 ha secară, 310 ha triticale, 3.840 ha orz, 150 ha orzoaică si 20.317 ha rapiță.

“Ca urmare a acestor informații, precum și a deplasărilor făcute în teren de specialiștii din cadrul instituției, rezultă că starea de vegetație a culturilor însămânțate în toamnă este bună pentru această perioadă. Din centralizarea suprafețelor, în funcție de densitatea culturilor, a reieșit faptul că la culturile de cereale păioase, pe 89% din suprafață, culturile au o densitate de peste 400 plante/ m.p. și pe 11% din suprafață, au densități cuprinse între 400-300 plante/ m.p., a mai spus directorul DAJ Vaslui.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: