Google+
Home » Sanatate » Gripa nu se lasă, virozele sunt în scădere

Gripa nu se lasă, virozele sunt în scădere

de Mihaela NICULESCU

Numărul cazurilor de gripă s-a menținut aproximativ același și săptămâna trecută, comparativ cu cea anterioară, spre deosebire de numărul virozelor și pneumoniilor, care este în reală scădere.

În săptămâna 26 februarie – 4 martie, la nivelul județului Vaslui s-au înregistrat 20 cazuri de afecțiuni cu simptomatologie compatibilă cu gripa, cu unul mai puțin față de săptămâna anterioară. Cele mai afectate grupe de vârstă rămân cea cuprinsă între 15 – 49 de ani (12 cazuri) și categoria peste 65 de ani (cinci cazuri). Toate cele 20 de persoane au fost internate și nu au pus probleme foarte mari.

Din statisticile oferite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) rezultă că numărul virozelor respiratorii s-a diminuat, în săptămâna trecută față de precedenta, cu peste 500 de cazuri, de la 1.658 la 1.131. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt grupele 2 – 4 ani (196 cazuri), 5 – 14 ani (444 cazuri) și 15 – 49 de ani (282 cazuri). Pneumoniile sunt și ele în scădere, de la 319 cazuri în perioada 19 – 25 februarie la 260 de cazuri săptămâna trecută.

De la începutul sezonului de monitorizare (sfârșitul anului 2017), în județul Vaslui au fost confirmate cinci cazuri de gripă, toate având același numitor comun – erau persoane nevaccinate.

Institutul „Cantacuzino” a confirmat boala în cazul unor persoane cu vârste între 33 și 75 de ani, săptămâna trecută înregistrându-se și primul deces din județul Vaslui, cel al unui bărbat de 75 de ani, din mediul urban.

Reprezentanții Spitalului „Elena Beldiman” spun că numărul virozelor și afecțiunilor cu simptomatologie compatibilă cu gripa este în scădere. La Bârlad, nu a fost confirmat decât un singur caz de gripă, după ce medicii au prelevat probe de la pacientul suspectat și le-au trimis prin intermediul DSP la Institutul „Cantacuzino”. Întrucât gripa este prezentă la nivelul întregii țări, medicii bârlădeni nu au mai trimis probe pentru confirmare, ci tratează pacienții simptomatic. Medicii infecționiști atrag atenția persoanelor cu afecțiuni cronice să se vaccineze antigripal, pentru a preveni complicații ale infecțiilor respiratorii, complicații ce pot duce la deces.

În județul Vaslui mai sunt disponibile, în cabinetele medicilor, 105 doze de vaccin antigripal, care nici până la această oră nu au fost administrate.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: