Home / Administratie / Cu mare scandal, cele mai mari licee din Bârlad au primit bani pentru reparații din fondul de rezervă al orașului

Cu mare scandal, cele mai mari licee din Bârlad au primit bani pentru reparații din fondul de rezervă al orașului

de Mihaela NICULESCU

Aprobarea bugetului Bârladului pe acest an nu a scăpat fără polemici și înțepături între cele două tabere politice care formează Consiliul Local (CL) – PSD și PNL. Așa cum declaraseră anterior, pesediștii au anunțat și alaltăieri, în plenul CL, că nu vor aproba bugetul dacă nu le vor fi acceptate amendamentele privind includerea în planul de investiții pe 2018 a reparațiilor necesare la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” și Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu”.

La realizarea proiectului de buget, primarul Dumitru Boroș nu a considerat că aceste reparații sunt o prioritate și le-a cerut consilierilor PSD să mai aștepte până la rectificarea bugetară. Aceștia nici nu au vrut să audă, susținând că situația celor două licee este disperată și că orice amânare duce la degradarea tot mai adâncă a clădirilor.

La ședință au fost prezenți și directorii celor două licee, care au explicat în fața CL de ce reparațiile sunt o urgență.

Colegiul «Codreanu» nu a mai primit finanțare pentru lucrări importante de foarte mulți ani. Ultima lucrare de reabilitare a fost realizată în 1996 și de atunci au mai fost alocate sume mici pentru lucrări de reparații curente. Eu sunt director doar de un an, dar ca profesor am observat cum clădirea colegiului se deteriorează de la an la an. Nu trebuie să existe o expertiză tehnică, pentru că se vede cu ochiul liber cum arată clădirea liceului. Nu s-a intervenit la acoperiș, cad bucăți din acesta, din fațada clădirii, fațadă aflată într-un stadiu avansat de degradare. Subsolul este plin de infiltrații din cauza unei probleme la conducta de apă aflată în apropiere. Igrasia macină în continuare și șubrezește și mai mult structura de rezistență a clădirii. Varul nu mai aderă pe pereții claselor, nu se mai lipește, din cauza faptului că varul de dedesubt este vechi de zeci de ani și nu s-a mai acționat în profunzime de foarte multă vreme. Nici băile nu arată bine, iar despre stolerie nu mai vorbim. Este aceeași de când a fost construit liceul. Din cauza vechimii ferestrelor, elevii sunt nevoiți să stea în curent, iar factura la gaz metan să fie din ce în ce mai mare. Toate acestea sunt probleme reale și nu mofturi. Avem elevi cu rezultate deosebite, dar, din păcate, municipalitatea nu a investit în acest liceu de multă vreme”, a declarat Daniela Jitcă, directoarea Colegiului «Gheorghe Roșca Codreanu».

Aceasta a declarat că ar fi ideal dacă Primăria ar aloca acum bani pentru realizarea în prima fază a lucrărilor de izolare a subsolului, evitându-se astfel scufundarea clădirii.

La fel de nemulțumit de faptul că unitatea pe care o conduce a fost trecută cu vederea la capitolul investiții, Gheorghe Pricop, directorul liceului “Mihai Eminescu”, a intervenit și el în cadrul ședinței de consiliu, pentru a convinge membrii legislativului local asupra importanței alocării unei sume cu care să se poată începe lucrările de realizare a acoperișului corpului B.

De șase ani, de când sunt director, am reușit să rezolv mai multe probleme administrative legate de investiții prioritare, printre care și repararea acoperișului corpurilor liceului. Am fost conștient că, din lipsă de bani la buget, aceste investiții trebuiau realizate etapizat, lucru care s-a și întâmplat. Am reușit să reparăm acoperișul corpurilor A, C și D, dar acum corpul B are serioase probleme. De la preluarea mandatului și până acum acest corp s-a deteriorat, iar apa de la ploi și zăpezi începe să se infiltreze pe holuri și în clase. Există documentația făcută, cu tot cu indicatori tehnico – economici, avem și autorizație de construcție. Este nevoie numai de alocarea unor sume cu care să înceapă lucrările. Eu cred că gravitatea acestei probleme impune un efort din partea Primăriei și Consiliului Local, efort care înseamnă alocarea unei sume, acum, la început de an, urmând ca în partea a doua a anului să obținem fonduri în urma rectificării bugetare”, a declarat Gheorghe Pricop.

Luările de cuvânt ale celor doi directori au fost mai mult decât convingătoare, primarul orașului împreună cu o parte din consilierii locali cerând o pauză de consultare de câteva minute. Au revenit în sala de ședințe cu vești bune pentru cele două licee, găsind ca prin farmec și sursa de finanțare – fondul de rezervă al orașului. Din cele 470.000 de lei, cât este la acest moment fondul de rezervă, consilierii au decis ca jumătate să fie direcționate, în părți egale, către realizarea izolației la subsolul Colegiului „Codreanu” și începerea lucrărilor la acoperișul corpului B de la Liceul „Eminescu”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Noi sensuri unice pe cinci străzi din Vaslui pentru fluidizarea traficului rutier

Autoritățile vasluiene au decis să ...

Bârladul, un imens show-room pentru samsarii de mașini, cu îngăduința autorităților locale

O plimbare de la un ...

Pentru bani europeni, județul Vaslui a demarat procedura pentru readerarea la „Euroregiunea Siret – Prut – Nistru”

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: