Home / Administratie / Podul Verde din Bârlad rămâne pe Lista monumentelor istorice, dar a deschis o cutie a Pandorei periculoasă atât pentru liberali, cât și pentru pesediștii bârlădeni

Podul Verde din Bârlad rămâne pe Lista monumentelor istorice, dar a deschis o cutie a Pandorei periculoasă atât pentru liberali, cât și pentru pesediștii bârlădeni

Podul Verde din Bârlad nu a fost declasat de pe Lista monumentelor istorice, așa cum ar fi dorit primarul Dumitru Boroș. Consilierii locali au dezbătut miercuri, în ședința de consiliu, proiectul privind declanșarea procedurii de declasare a Podului Verde, dar în urma discuțiilor contradictorii proiectul nu a trecut.

Cei mai vocali au fost consilierii PSD, care au declarat din capul locului că doresc reabilitarea acestui pod și nicidecum dărmarea în vederea construirii altuia „mai trainic și mai frumos”. Pentru a avea siguranța că nu se va ajunge la demolarea podului – un simbol istoric al orașului, fiind primul pod din piatră, beton și fier, construit la Bârlad (1847) – nu au votat scoaterea acestuia de pe Lista monumentelor istorice.

În zadar a venit primarul Boroș cu argumente legate de rezultatul expertizei tehnice făcute de o firmă specializată. Expertiza a arătat că, din cauza traficului greu, podul este în pericol de prăbușire. Zi de zi, pericolul crește și din cauză că semaforul din intersecția vecină face ca, în așteptarea culorii verzi, mașinile de tonaj greu să staționeze pe pod. Boroș a explicat că singura soluție este consolidarea monumentului, deși a recunoscut că, mai curând, ar fi mai potrivită o supralărgire a străzii care implică demolarea Podului Verde. Fiind declarat monument istoric, orice lucrare este condiționată de respectarea unei legislații specifice, pașii fiind de durată. Eliminarea de pe Lista monumentelor istorice le-ar da autorităților libertatea deplină de a demola, fără ca cineva să le ceară socoteală.

Chiar dacă pesediștii s-au abținut de la vot, acest lucru făcând imposibilă adoptarea proiectului, problema Podului Verde este una demnă de luat în serios. Podul Verde se află pe traseul pe care este permisă circulația traficului greu la Bârlad. Construirea șoselei de centură ar lua considerabil din presiunea exercitată la propriu asupra podului, dar e clar că aceasta a fost o minciună fluturată de Boroș în campania electorală, de care acum nici nu mai pomenește. Nici pesediștii nu aduc prea des vorba de acest subiect, dat fiind că partidul lor e la putere, iar ca PSD nu a mai mințit nimeni atât de mult și de frumos despre șoseaua de centură a Bârladului.

Kilometri întregi de conducte subterane care alimentează cu apă aproape tot Bârladul, sute de locuințe și zeci de kilometri de rețea stradală pe care se află numeroase obiective printre care și unele istorice, precum Podul Verde – iată bilanțul victimelor făcute de circulația traficului greu prin Bârlad. Nota de plată pentru prostia, minciuna, indiferența și incompetența celor pe care i-am lăsat să ne mintă se apropie, după cum bine se vede. Din păcate, nu doar ei o vor plăti, ci noi toți. Ce nu au luat în calcul mincinoșii, indiferenții și incompetenții este că ”noi toți” înseamnă și copiii lor, și părinții lor. (Simona MIHĂILĂ, Mihaela NICULESCU)

 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Motociclist rănit grav într-un accident, pe E 581, în apropiere de Bârlad

Un tânăr de 30 de ...

270 de locuri de muncă vacante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

În cadrul Bursei locurilor de ...

La Iana, un șofer băut a accidentat grav un pieton și mai beat

Un șofer cu o alcoolemie ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: