Google+
Home » Administratie » Constructorii din județ vor să fie ajutați de autorități pentru a câștiga lucrări pe plan local

Constructorii din județ vor să fie ajutați de autorități pentru a câștiga lucrări pe plan local

Reprezentanții a zeci de firme de construcții, proiectare și arhitectură din județ au cerut autorităților locale și județene decidente să fie sprijiniți pentru a putea câștiga lucrările de infrastructură care vor fi scoase la licitație în perioada următoare, în special cele prin PNDL 2. Solicitările acestora au fost făcute în cadrul unei prime întâlniri organizată de către conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui în care fiecare dintre cei implicați în mod direct în ceea ce privește derularea unor viitoare investiții în județ și-au spus punctul de vedere.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a organizat, la sfârșitul săptămânii, o primă dezbatere privind sectorul construcțiilor din județul nostru, fiind abordate teme precum situația investițiilor în anul 2018, reglementări și aspecte legislative în acest sector, programe de finanțare, identificarea problemelor cu care se confruntă constructorii din județ și posibilele soluții de rezolvare ale acestora. Deși numărul participanților nu a fost foarte mare raportat la cei care activează în domeniu la nivelul județului, cei peste 20 de reprezentanți de firme și-au exprimat punctele de vedere cu privire la modul cum sunt organizate licitațiile de către autoritățile statului și nemulțumirile legate de cerințele impuse în caietele de sarcini.

”Eu aș propune, de exemplu, ca în caietul de sarcini să se impună ca angajații care execută lucrări să fie din județul Vaslui. Și spun asta pentru că ne pleacă tot mai multă forță de muncă în străinătate și noi nu mai avem cu cine executa lucrările”, a explicat unul dintre reprezentanții firmelor.

Evident, explicațiile date de către autorități au făcut trimitere directe la legislația în vigoare cu privire la licitațiile publice, una care nu avantajează firmele de pe plan local. Una dintre soluțiile găsite de cei prezenți la întâlnire a fost asocierea dintre firmele de pe plan local, care astfel ar avea câștig de cauză în fața marilor societăți din țară.

Trebuie să discutați deschis ce trebuie făcut pentru a cunoaște mai bine dedesubturile acestor investiții. Obligativitatea de a câștiga asemenea investiții ca în alte județe este acea de a vă asocia pentru că, dacă nu o veți face, nu o să câștigați licitații. În condițiile în care vă înregistrați într-un asemenea concept patru, cinci firme, atunci nu trebuie să vă fie teamă. O altă problemă este aceea a lucrărilor de calitate și la termen, ca să ne putem bate cu firmele care vin din afară. Eu, în calitatea pe care o am, nu pot decât să sugerez organelor statului reprezentative să țină cont de aceste doleanțe, dar nimeni nu poate să se substitue dumneavoastră și să vă spună cum să faceți. Din acest punct de vedere, trebuie să respectăm legislația. Cine face altfel din rândul dumneavoastră sau din rândul celor care sunt în administrație, este treaba lor. Să fiți siguri că noi suntem garantul vostru și avem curajul să spunem doleanțelor pe nume”, le-a transmis celor prezenți președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin.

”Legea spune foarte clar că orice investiție se ridică pe SEAP și nu ne abatem de la acest lucru

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, le-a atras atenția reprezentanților firmelor că nu prea discută cu primarii din județ, adică beneficiarii lucrărilor, și astfel apar tot felul de probleme în derularea lucrărilor. Tocmai din acest motiv, PNDL 1, care trebuia deja finalizat, este realizat în procent de doar 60% la ora actuală.

Ciprian Trifan

Cred că știm cu toții ce investiții are județul pe următorii trei ani. Din trecut, am tras concluzia că nu se discută cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale (UAT) și avem probleme de dispoziții de șantier, de mutări de trasee, cu rigolele de scurgeri de apă și așa mai departe. De aceea, am considerat că nu ar fi rău să avem un dialog continuu între proiectant, UAT și Consiliul Județean pentru a putea face un proiect care să fie dus la execuție așa cum trebuie. Trag un semn de alarmă că la PNDL 1 suntem la 60%. Anul acesta, acest program se finalizează. Dacă sunt printre dumneavoastră constructori care au proiecte în cadrul acestui program trebuie să le ducă la finalizare pentru că cei de la Minister Dezvoltării Regionale nu vor agrea acte adiționale”, i-a avertizat pe participanți vicepreședintele Ciprian Trifan.

Cel mai tranșant în discuții dintre reprezentanții autorităților prezente la întâlnire a fost primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, care le-a spus, punctual, constructorilor și proiectanților problemele pe care aceștia le au în realizarea investițiilor. De asemenea, edilul municipiului reședință le-a spus celor prezenți la întâlnire că nu se poate abate sub nicio formă de respectarea legii.

Aș porni, în primul rând, de la transparența decizională la nivelul autoriăților locale. Legea spune foarte clar că orice investiție se ridică pe SEAP și nu ne abatem de la acest lucru. Avem reglementările necesare, deși, vă spun, că sunt greoaie. Lucrăm foarte serios cu Ministerul Dezvoltării Regionale pentru modificarea și completarea legii achizițiilor publice cu problemele care sunt și le aduce în îngreunarea derulării acestei etape. Sperăm să se simplifice procedura, pentru că duc la decalarea de termen”, a declarat primarul Vasile Pavăl.

La finalul întâlnirii, reprezentanții CCIA au spus că astfel de întâlniri vor mai fi organizate în viitorul apropiat, având în vedere necesitatea și, mai ales, utilitatea acestora, așa după cum s-a demonstrat după prima dezbatere.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: