Google+
Home » Social » Protest al meșterilor populari bârlădeni, sătui ca marfa să le fie băgată în aceeași oală cu ”chinezăriile” ordinare

Protest al meșterilor populari bârlădeni, sătui ca marfa să le fie băgată în aceeași oală cu ”chinezăriile” ordinare

de Mihaela NICULESCU

Unii artiștii populari bârlădeni nu vor să mai participe de Paști la așa-zisul Târg al Meșterilor Populari organizat de Primărie, care este doar în teorie un târg al meșterilor, pentru că în realitate este un târg al comercianților, presărat ici-acolo cu câte un meșter, preponderent fiind vânzătorii de kitsch-uri, care nu au nimic în comun cu tradiția legată de sărbătoarea pascală.

De câțiva ani, Primăria îi ademenește pe meșterii populari, din Bârlad și comunele limitrofe, cu organizarea unor târguri speciale pentru ei. La început au crezut că și la Bârlad va fi organizat un târg de calitate, după modelul Vasluiului, dar de fiecare dată au rămas dezamăgiți. Meșterii prezenți au fost amestecați cu comercianții de ”chinezării”, de multe ori fiind nevoiți să-și mute mesele mai la dreapta sau mai la stânga, după cheful vânzătorilor de portofele din vinilin, clame de păr, brățări chinezești și tot felul de produse care nu au ce căuta într-un târg de Paști.

În perioada 30 martie – 7 aprilie, Primăria Bârlad intenționează să organizeze o nouă ediție a Târgului Meșterilor Populari, de Paști, dar s-ar putea ca nici măcar cei câțiva meșteri din Bârlad să nu participe.

Îmi pare rău că la Bârlad primăria nu reușește să organizeze un Târg al Meșterilor Populari, un târg adevărat, cum se organizează la Vaslui. Suntem câțiva, o mână de oameni, zece persoane care mai au astfel de preocupări, dar, din păcate, în orașul nostru nu suntem respectați și nici promovați. Am ajuns să iubesc enorm Vasluiul pentru că acolo meșterii populari din tot județul sunt tratați așa cum ar trebui. Nu sunt amestecați cu comercianți, iar atmosfera este liniștită, mesele nu sunt înghesuite, produsele pot fi etalate într-un cadru aerisit, există o comunicare între meșteri, fiecare reușește să-și vândă marfa și e respectat. Merg cu drag la târgurile organizate la Vaslui și regret că la noi nu se poate”, ne-a declarat Cristian Petru Buclea, meșter popular bârlădean.

În așteptarea unui răspuns de la autoritățile locale

Artistul popular, care în ultimul timp s-a remarcat prin lingurile de lemn pe care pictează chipuri de țărani, va fi prezent la târgul din Vaslui, la sfârșitul acestei luni, unde va expune lingurile sale originale, ouă de lemn pictate, suporturi pirogravate pentru coșuri și alte produse artizanale, specifice Paștelui. Alături de el vor fi prezenți ceilalți meșteri populari bârlădeni, dar și meșteri din județ, despre care bârlădenii nu știu mai nimic.

Avem în Bârlad și în județ artiști deosebiți, de valoare, care fac lucruri minunate, de la mobilier rustic, la instrumente muzicale, coșuri de răchită, ouă încondeiate, costume populare, brâie. Pe unii, bârlădenii îi cunosc foarte puțin, pe alții deloc. Sunt meșteri de excepție în Negrești și Huși, pe care bârlădenii iubitori ai artei populare ar fi încântați să-i vadă și să le cunoască produsele. Suntem un oraș cultural, dar, din păcate, la Bârlad respectul pentru arta populară a cam dispărut”, a mai adăugat Cristian Petru Buclea.

Acesta spune că a încercat să discute de câteva ori cu reprezentanții Primăriei Bârlad și chiar cu primarul Dumitru Boroș pe tema organizării unui târg exclusiv pentru meșteri populari. Deocamdată, nu a primit niciun răspuns, dar cine știe, poate că, anul acesta, așa-zisul târg de Paști cu iz de bâlci, se va transforma într-un târg de ținută al meșterilor populari. Este adevărat că vor trebui investiți ceva bani, nu prea mulți, pentru cazarea în internat a artiștilor din județ, pentru asigurarea unei mese calde și plata a jumătate din costul transportului, așa cum se întâmplă la Vaslui, de exemplu. Nu ar fi un efort financiar prea mare, dar e nevoie de o redistribuire a fondurilor, astfel încât banii să ajungă la activități ce merită să fie finanțate de la buget și nu la tot felul de evenimente seci, fără niciun fel de valoare, cu atât mai puțin culturală.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: