Home / Social / Sute de angajatori din județul Vaslui riscă sancțiuni din cauză că nu au achitat la timp contribuțiile de asigurări de asigurări sociale

Sute de angajatori din județul Vaslui riscă sancțiuni din cauză că nu au achitat la timp contribuțiile de asigurări de asigurări sociale

de Cristian DIMA

Situație riscantă pentru 28.861 salariați. Angajatorii lor nu au efectuat nici un fel de viramente în luna noiembrie 2017, a anunțat vineri, Casa Județeană de Pensii Vaslui.

La data de 1 decembrie 2017 numărul participanților din județul Vaslui la un fond de pensii privat era de 80.490, reprezentând 1.14% din totalul celor 7.052.643 persoane înscrise la un fond privat de pensii la nivelul întregii țări.

În noiembrie 2017 s-au făcut viramente pentru 51.629 asigurați. În cazul a 40.369 salariați, viramentele se referă la luna noiembrie 2017, iar pentru 11.260 salariați, viramentele se referă la luni anterioare. Pentru 28.861 asigurați, angajatorii lor nu au efectuat nici un fel de viramente în luna noiembrie 2017. Menționăm că în acest număr sunt incluși și participanții ale căror conturi sunt goale (în jur de 6.000)”, ne-a declarat Bogdan Isabel, directorul Casei Județene de Pensii Vaslui.

Pentru neachitarea la timp a obligațiilor de plată, reprezentând contribuții de asigurări sociale, sunt prevăzute majorări de întârziere și chiar măsuri de executare silită în vederea încasării sumelor cuvenite.

Lunar, până cel târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost depuse declarațiile nominale, Casa Națională de Pensii Publice transmite către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informații privind declarațiile nominale ale angajatorilor și viramentele efectuate către fondurile de pensii private. ANAF, prin organele fiscale subordonate, coordonează activitatea de identificare a situațiilor în care angajatorii nu au respectat prevederile legale privind declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale, dispunând măsurile sancționatorii prevăzute de lege.

În altă ordine de idei, la nivelul județului Vaslui se constată o evoluție ușor ascendentă a numărului de participanți la fondurile de pensii administrate privat. Astfel, în luna noiembrie 2017 numărul acestora a crescut cu 3,572% față de aceeași perioadă a anului precedent de la 77.714 la 80.490.

În prezent, cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75%. Contribuția se reține și se virează de către angajator, odată cu contribuția de asigurări sociale, în contul fondului de pensii administrate privat specificat în actul individual de aderare. Baza de calcul, reținerea și termenele de plată a contribuției la fondul de pensii sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuția de asigurări sociale.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Patinoarul din Parcul Copou Vaslui își deschide porțile sâmbătă. Intrarea va fi liberă pe durata întregului sezon

Patinoarul din Parcul Copou al ...

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: