Google+
Home » Social » 60 de firme din județ, sancționate în ultima lună de către inspectorii de muncă pentru neregulile descoperite

60 de firme din județ, sancționate în ultima lună de către inspectorii de muncă pentru neregulile descoperite

Un număr de 60 de firme din județ au fost sancționate, în ultima lună, de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui pentru neregulile descoperite atât pe linia securității în muncă cât și pe cea a activității desfășurată de către persoane angajate ilegal. Instituția anunță declanșarea unor ample controale în județ în perioada următoare, în special pe ceea ce înseamnă punerea în aplicare a noului salariu minim pe economie.

Legislația muncii reprezintă în continuare o problemă spinoasă pentru agenții economici din județ. Controalele inopinate desfășurate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui scot în evidență acest aspect, în condițiile în care, pe perioada celor 173 de controale desfășurate în ultima lună, 60 de firme au fost sancționate. Majoritatea deficiențelor sunt în continuare pe ceea ce înseamnă sănătatea și securitatea în muncă, deși cele mai mari sancțiuni pecuniare au fost aplicate pentru muncă la negru. Astfel, au fost date două amenzi de câte 20.000 de lei pentru lipsa unor contracte de muncă și alte șapte amenzi, în sumă de 3.000 de lei, tot pe linia relațiilor de muncă.

Sancțiunile au fost aplicate pentru neelaborarea de instrucțiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

”În perioada următoare, conform planului anual de control și a programului cadru de acțiuni, vom demara controale pe toate domeniile de activitate. La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, se vor desfășura acțiuni de informare și conștientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea 62/2011 reglementate prin articolul 7 din OUG nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, registrul general de evidență a salariaților și transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Tot în ultima lună, la nivelul județului s-au înregistrat patru accidente de muncă aflate în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor în care s-au petrecut acestea. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: