Google+
Home » Social » Altă bătaie de cap pentru fermierii vasluieni: trebuie să-și calculeze singuri impozitul pe care trebuie să-l plătească statului

Altă bătaie de cap pentru fermierii vasluieni: trebuie să-și calculeze singuri impozitul pe care trebuie să-l plătească statului

Primăvara a venit cu modificări fiscale pentru cei care obțin venituri din activități agricole.

În 2018, impozitul pe venitul din activități agricole nu se va mai calcula de către organul fiscal, ci de către contribuabil. Așadar fermierii trebuie să aplice o cota de 10% asupra venitului obținut după un an de muncă, apoi să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la ANAF. Mai nou s-a modificat și termenul limită, acesta fiind 15 martie a anului de realizare a venitului.

Au această obligație toți cei care desfășoară o activitate agricolă și obțin venituri din: cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea, din creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Fermierii care dețin suprafețe destinate producției agricole vegetale sau animale în mai multe localități pot alege localitatea sau județul unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse vegetale sau animale.

Nu trebuie să calculeze și să plătească acest tip de impozit, micii fermieri vasluieni care au mai puțin de două hectare cultivate cu: cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr sau hamei pe rod și nici cei care au pânâ la 1,5 hectare cultivate cu pomi pe rod sau leguminoase boabe. Totodată sunt scutiți de impozit fermieri care au cultivat tutun pe o suprafață mai mică de un hectar sau dețin vie pe rod (până la un ha) sau arbuști fructiferi (sub 1 ha). Cultivatorii de legume beneficiază de scutire de impozit numai dacă au cultivat legume de câmp pe o suprafață mai mică de o jumătate de hectar sau dacă au cultivat în sere ce se întind pe maximum 0.2 hectare. De asemenea nu trebuie să calculeze și să plătească impozit crescătorii de animale care dețin mai putin de: două vaci, două bivolițe, 50 de oi, 25 de capre, șase porci, 75 de familii de albine sau 100 de păsări de curte. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: