Google+
Home » Social » Fotografiile inedite cu Bârladul în timpul primului război mondial, descoperite de profesorul Marcel Proca, pe simezele bucureștene

Fotografiile inedite cu Bârladul în timpul primului război mondial, descoperite de profesorul Marcel Proca, pe simezele bucureștene

Profesorul bârlădean Marcel Proca își vernisează, astăzi, la București, de la ora 11.00, expoziția de fotografie documentară Bârladul – Capitală Militară (noiembrie 1916 – martie 1917). Manifestarea este organizată de Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” – București, Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria” și Cercul Militar Bârlad.

Expoziția reprezintă una din activitățile cuprinse într-un amplu proiect intitulat ,,România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război”, lansat cu prilejul primei activități intitulată „Berthelot și Bârladul”, desfășurată la sediul Școlii Gimnaziale “Iorgu Radu”, în data de 16 octombrie 2017, și care s-a bucurat de un real succes.

Expoziția itinerantă, ce cuprinde un număr de peste 50 de fotografii documentare, a fost organizată de profesorul Marcel Proca, cel care a descoperit fotografiile și a identificat data și locul realizării lor de Serviciul fotografic al Armatei Române (decembrie 1916, Bârlad). Se remarcă în cadrul acesteia, fotografii de o valoare istorică deosebită, ce atestă prezența la Bârlad a celor mai importante personalități militare românești și străine, ele reprezentând instantanee luate în Piața Domnească și în fața Școlii Normale – sediul Marelui Cartier General românesc și rusesc (pentru trupele aflate pe teritoriul României), precum și al Misiunii Militare Franceze – comandată de cunoscutul general francez Henri Berthelot.

De asemenea, sunt și imagini inedite cu Regele Ferdinand I decorând ofițeri de aviație pe aerodromul militar din Bârlad, în vara anului 1917, și altele ce atestă, în premieră, prezență unui lagăr de prizonieri de război în localitate.

Pe data 28 noiembrie 2017 a fost lansată și o campanie de donații de cărți, intitulată “La Ceas Aniversar – O Carte pentru Basarabia”, în beneficiul unităților de învățământ din Cahul – Republica Moldova, sub lozinca: “Citim împreună! Sărbătorim împreună!” Cărțile vor putea fi donate la Centrul zonal de distribuție a manualelor de la Școala Gimnazială “Iorgu Radu”, Biblioteca “Stroe S. Belloescu” și Cercul Militar Bârlad. Această activitate se va desfășura, într-o primă etapă, până pe 9 aprilie 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Apropierea Centenarului Marii Unirii reclamă întreprinderea unor eforturi susținute în vederea marcării unui secol de la momentul fast al unirii tuturor teritoriilor locuite de români într-un singur stat. În acest context proiectul educativ județean <România la întâlnirea cu Centenarul. Bârladul în Marele Război> și-a propus organizarea de diferite manifestări de celebrare a Centenarului și de subliniere a rolului și importanței urbei noastre în realizarea României Mari, proiectul plecând de la ideea de a promova, în rândul elevilor și comunității locale, cunoașterea istoriei naționale în conexiune directă cu cea locală. Activitățile se vor desfășura pe parcursul anului școlar 2017-2018 și 2018-2019 cuprinzând mai multe simpozioane și expoziții de fotografie documentară la sediul unor instituții reprezentative pentru comunitatea bârlădeană. O manifestare de amploare a avut loc și la Cercul Militar Bârlad (22 octombrie 2017) cuprinzând un Simpozion și o expoziție de fotografie documentară Bârladul – Capitală Militară (noiembrie 1916 – martie 1917). Tematica abordată în cadrul simpozionului a fost rolul și importanța prezenței în Bârlad a Marelui Cartier General al Armatei Române și ale altor instituții de comandă militare românești și străine; iar la Zorleni a regelui Ferdinand I Întregitorul – comandantul Frontului Românesc – și a Marelui Cartier Regal cu implicațiile sale naționale și internaționale”, a declarat profesorul Marcel Proca. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: